Kuupik har opnået hvad han ville

Resultaterne ved Arktisk Råd-mødet var forudsigelige. Men Kuupik Kleist var efter mødet en glad og tilfreds mand - der dog heller ikke underkender charmens kraft, når man skal begå sig blandt de store lande.
12. maj 2011 16:58

Torsdag ved 17-tiden sluttede ministermødet i Arktisk Råd i Nuuk. Resultaterne blev som forventet. SAR-aftalen blev underskrevet, Tromsø fik det faste sekretariat, og Kina, EU med flere får indtil videre ikke lov til at blive faste observatører. Der er dog indgået kompromis om, at spørgsmålet skal afgøres inden for de næste to år under det svenske formandskab.
Men tilfredsheden var tilsyneladende stor - i hvert fald hos værten, formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist:

- Jeg synes, vi kan være meget tilfredse med udfaldet af Arktisk Råds Ministermøde. Vi har stort set nået, hvad vi gerne ville nå. Noget af det vigtigste er selvfølgelig, at der er blevet underskrevet den første bindende aftale mellem de arktiske stater, som jo varsler at det er en ny tid, vi går i møde. Det har i løbet af de første 15 år for Arktisk Råds virke været umuligt at indgå bindende aftaler overhovedet. Men nu lykkedes det, og det er sket i Nuuk, det er sket i Grønland, og derfor er det selvfølgelig ekstra vigtigt for os, lød det fra Kuupik Kleist umiddelbart efter mødet var hævet.

Hvad kunne Grønland have ønsket sig mere?
 
- Det ambitionsniveau, vi havde lagt i formandskabet sammen med Danmark og Færøerne, har vi nået, og vi har måske også nået lidt mere idag, end vi troede igår i og med at vi kunne indgå nogle kompromisser. Jeg synes også, at den tilfredshed, som der er blevet udtrykt fra alle sider, fra ministrene, omkring værtskabet og den meget varme tak til befolkningen i Grønland, som jeg er blevet pålagt at viderebringe, tyder på, at man synes, man er nået et godt stykke.

Du har i disse dage været tæt på nogle af verdens mest magtfulde politikere. Hvordan har det været?

- Det har selvfølgelig været vigtigt for mig, at tale om de interesser, som vi har. De interesser, som de arktiske folk har omkring deres egen udvikling og deres levestandarder og om hvilke aspirationer, vi har for fremtiden. Og jeg synes, at det som diskussionerne idag har afspejlet er, at der er etableret en bedre fælles forståelse omkring, at menneskerne i det arktiske område skal være i centrum af det arktiske samarbejde.

Hvor vigtige er de sociale færdigheder i en sammenhæng som denne?

- De er ekstremt vigtige. Det er klart, at når der er en god og positiv stemning, og folk føler sig trygge og tingene fungerer, så er der langt større kræfter og vilje til at indgå i nogle konstruktive samtaler, end hvis det modsatte er tilfældet. Hvis maden er dårlig og værtskabet er dårligt, så opnår man ikke så store resultater.

Så har du også skulle spille lidt på charmen?

- Nå, men altså vi har brugt de instrumenter, vi nu engang har til rådighed.