Kuupik er lun på USA

Grønland skal repræsenteres officielt i USA inden for den nærmeste fremtid til gavn for særligt studerende samt erhvervslivet.
Skrevet af Mads Fisker
14. oktober 2011 07:04

Det fremgår af Udenrigspolitisk Strategi og Redegørelse, som tidligere på ugen blev lagt frem. Og en grønlandsk tilstedeværelse i supermagten USA er førsteprioriteten på en længere ønskeseddel over fremtidige repræsentationer i udlandet, fastslår formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

Det fremgår af svarnotatet til et forslag fra Atassut, der ønsker at få ansat repræsentanter til at varetage grønlandske interesser på Danmarks ambassader i netop USA, Tyskland og Rusland.

Og den idé har altså opbakning fra Naalakkersuisut, der dog gerne vil prioritere USA til at begynde med.

Inden året er omme regner man i samarbejde med det danske udenrigsministerium at have regnet ud præcis, hvor meget det vil koste at få Grønland repræsenteret på en række attraktive ambassader.

Samtidig vil Naalakkersuisut gøre det lettere for studerende her fra landet at komme i praktik på Selvstyrets regning på danske ambassader i lande, som er særligt vigtige for Grønland, lyder det i den udenrigspolitiske strategi.

- Det anses som vigtigt at investere i Grønlands fremtidige udenrigspolitiske ressourcer, står der i redegørelsen fra Naalakkersuisut. 

Af de såkaldt vigtige lande nævnes Island, England, Frankrig, Kina, Canada og Japan udover de tre nævnte - USA, Tyskland og Rusland.

Grønland har i dag repræsentationer i København og Bruxelles.