Kunstnere positive overfor ny kulturlov

Kunstnernes paraplyorganisation opfordrer samtidig til, at der bliver oprettet et egentlig grønlandsk kunstråd og set på lovgivningen omkring kunstnernes ophavsret.
Skrevet af Karsten Sommer
14. juni 2015 13:15

Det vækker glæde hos kunstnernes paraplyorganisation EPI, at der kommer en ny lov om kunstnerisk virksomhed, som annonceret af naalakkersuisoq for kultur, Nivi Olsen (D).

EPI-formand Juaaka Lyberth ser blandt andet frem til forslaget om etablering af en kunstfond, som kan varetage behandling af ansøgninger om tilskud til kunst.

- Det vil være godt, at der indføres armslængdeprincip ved beslutninger vedrørende midler til kunsten, så beslutninger vedrørende ansøgninger og vurdering af kunstnerisk kvalitet flyttes fra embedsmænd og politikere til en faglig ekspertgruppe og en politisk uafhængig instans, skriver EPI-formanden, der repræsenterer en bred vifte af kulturarbejdere her i landet.

Grønland skal have et kunstråd
EPI vil samtidig opfordre til, at der foruden etablering af kunstfond også etableres et egentligt ’Grønlands Kunstråd’ med samme kompetencer, ansvar og forpligtelser som tilsvarende kunstråd i Danmark og i de øvrige nordiske lande har.

Samtidig påpeger Juaaka Lyberth, at der er behov for en ny lovgivning omkring kunstnernes ophavsret og den betaling de har krav på, når deres værker bliver brugt. Det gælder både for musik, litteratur, film, billedkunst eller scenekunst.

Digitalisering, download, internet og andre nye måder at formidle kunst på, kræver, at lovgivningen tilpasses i forhold til ophavsret og formidling, således at musikere og andre kunstnere rettelig får den økonomisk gevinst, der skabes af deres værker.  

Forslag mangler tiltag
Endelig vurderer EPI, at Nivi Olsens fremlagte lovforslag primært handler om organisatoriske og administrative tiltag.

-  Det er godt og positivt, men lovforslaget mangler tiltag omkring kunstnernes vilkår for at skabe og producere kunst, litteratur, film og musik. Så der er basis for yderligere lovtiltag for en række kunstområder, i lighed med teaterloven, så der skabes gode arbejdsbetingelser for grønlandsk kunst og kultur, slutter Juaaka Lyberth fra EPI.

Lovforslaget er nu sendt i høring blandt kulturlivets aktører.