Air Greenlands nye helikopter af typen H155.Foto: Air Greenland.

Kullorsuarmioq er skuffet over nye helikoptere: Det bliver ikke meget anderledes

Den nye helikopter er nu drift til og fra Kullorsuaq, men kan ikke flyve i mørke og ved overisning. Det skuffer bygdens befolkning.

Air Greenlands nyindkøbte passager-helikoptere af flytypen H155 flyver hurtigere end deres forgængere, Bell 212.

Alligevel er de ikke bedre stillet i luften, og udfordringerne for de nye helikoptere er de samme som de forrige.

Det skuffer bygdebestyrelsesformanden i Kullorsuaq.

- Især som bosiddende i yderområderne, kom nyheden om, at de gamle helikoptere skulle skiftes ud, kærkomment. Men vi fandt også ud af, at de ikke kan flyve i mørke og ved overisning. Det er meget skuffende. Jeg synes, at det er penge ud ad vinduet, siger Beathe Petersen Greve til KNR.

LÆS OGSÅ Air Greenlands nye helikoptere flyver hurtigere, men har samme problemer i is og mørke

Nye helikoptere, der kan flyve i mørke og ved overisning er for dyre for Air Greenland. For det samme beløb, som luftfartsselskabet har givet for alle seks H155-ere, kunne de købe en enkelt, der vil kunne flyve i dårligt vejr i mørke. Det har Air Greenland oplyst tidligere.

Bell-212 fløj med cirka 170 kilometer i timen, mens de nye helikoptere flyver cirka 250 kilometer i timen.

Ved turen fra Upernavik til Kullorsuaq er det lykkes at reducere flyvetiden med omkring en halv time, så flyveturen nu går fra en time og 15 minutter til 43 minutter.

Fra starten af november til midten af februar er det mørketid, kaperlak, i Kullorsuaq. I det tidsrum er det vanskeligt for helikoptere at nå bygden. Der har været episoder, hvor der er gået en måned uden helikopterne har kunnet nå Kullorsuaq.

Formand: Forholdene ændrer sig ikke

Ifølge Air Greenland, er de nye helikopteres force blandt andet, at de flyver hurtigere end Bell 212-erne. Men det er ikke tilstrækkeligt for de lokale, fordi begge typer helikopteres formåen i luften er de samme.

- Det med at de er hurtigere kan jeg slet ikke tage alvorligt. De nuværende forhold ændrer sig ikke. Der vil stadig være aflysninger til og fra Kullorsuaq, siger Beathe Petersen Greve.

LÆS OGSÅ Upernavik-området ramt af helikopterkaos i Air Greenland

Med de cirka 430 indbyggere er Kullorsuaq en af de mest befolkningsrige bygder i Grønland. Og da infrastrukturen ikke er blevet væsentligt forbedret, er borgerne ikke spor glade, når de tænker på deres adgang til sundhedsvæsenet.

- Vi har mistet tålmodigheden. Vi borgere ved, at hvis en af os bliver alvorligt syg, så kan de ikke hente os. Det kan jeg slet ikke acceptere, siger Beathe Petersen Greve.

Da Air Greenland skiftede deres bell212-ere ud, købte flyselskabet seks passager-helikoptere af flytypen H155.

Den første helikopter er allerede i brug i Upernavik. Den næste kommer i drift i Ilulissat i midten af næste måned, mens de resterende fire, efter planen, kommer i drift i løbet af foråret og næste sommer. De skal flyve passagerer i Qaanaaq, Uummannaq, i Sydgrønland og i Tasiilaq.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl