Kruse sætter kvalifikationer over tilhørsforhold blandt skibsofficerer

Naalakkersuisut forudser, at antallet af hjemmehørende officerer på grønlandske fartøjer vil stige i takt med moderniseringen af uddannelserne på Grønlands Maritime Center i Nuuk. Men det skal være de mest kvalificerede og kompetente, der vælges til opgaven.
Foto © : Royal Greenland
30. marts 2016 11:28

I dag skal seks ud af ti skibsofficerer på et grønlandsk fiskefartøj - eller 60 procent - efter reglerne være hjemmehørende.

Men medlem af Inatsisartut for Siumut Jens Immanuelsen har i et paragraf 37-spørgsmål spurgt, om andelen af hjemmehørende officerer ikke bør være højere end de 60 procent.

- Det er noget vi løbende overvejer.

Læs også Kampagne skal skaffe flere skibsofficerer

- Det afhænger af, om der er nok kvalificerede og uddannede grønlandske officerer til rådighed. Men vi forudser, at flere grønlændere vil færdiggøre en uddannelse som skibsofficer, så de kan arbejde på grønlandske fiskefartøjer, skriver naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Karl-Kristian Kruse, i sit svar.

Royal Greenlands trawlere på rette kurs

Jens Immanuelsen vil også gerne vide, hvor stor en del af besætningen på Royal Greenlands trawlere, der i 2015 boede i udlandet.

Det er Grønlands Fiskerikontrol, der tæller op. Af deres statistik, som er baseret på den samlede bemanding på fiskefartøjerne, og altså ikke kun på de perioder, hvor Royal Greenland har benyttet fartøjerne, fremgår det, at 67 procent af officererne i 2015 var registreret som hjemmehørende.

32 procent var ikke registreret med folkeregisteradresse i Grønland. Den sidste procent omfatter officerer, der både arbejdede som hjemmehørende og ikke-hjemmehørende.

Karl-Kristian Kruse understreger, at Naalakkersuisut gerne ser, at alle selvstyreejede virksomheder i størst muligt omfang benytter grønlandsk arbejdskraft. Men forventer samtidig, at virksomhederne ansætter de bedst kvalificerede

- Det er Naalakkersuisuts ambition, at de selvstyreejede virksomheder drives som effektive, moderne virksomheder, der kan operere internationalt på markedsvilkår med øje for det særlige sociale ansvar, som følger af Selvstyrets ejerskab, lyder det blandt andet fra naalakkersuisoq Karl-Kristian Kruse.