VIDEO Kruse henviser til Naalakkersuisut i Sisimiut-sag

Fiskerne i Sisimiut kræver bedre vilkår for indhandling af torsk, men den ansvarshavende naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse afventer de øvrige medlemmer af Naalakkersuisuts vurdering.
Skrevet af Jonna Lynge, Camilla Dam
25. juni 2015 11:44

Det er de begrænsede muligheder for indhandling af torsk, der har fået fiskerne op på barrikaderne. Nu ligger  deres både i havnen i stedet for på havet, og i dag er der arrangeret demonstration i landets næststørste by.

De mindre fiskebåde kan hver indhandle 400 kg torsk hver anden dag, og med en kilopris på 5,50 kr. pr. hovedløs fisk løber det ikke rundt.

- Der er masser af torsk. Det burde være sådan, at fiskerne i Sisimiut udnytter det ved at fiske en masse, siger Leif Fontaine, bestyrelsesmedlem i KNAPK’s lokalafdeling i Sisimiut, SAPP.

Læs også Fiskere i Sisimiut kræver indhandlingsskib

Efterspørger konkurrence
Fiskerne kræver et indhandlingsskib, indførelses af konkurrence og udligning.

- Vi er meget dårligt stillet, som det er lige nu. For at sige det ligeud, så er det offentlige ligeglad med de grønlændere, der anstrenger sig for at arbejde, mener Erik Kleist.

- Der bør være forståelse for, hvor vanskeligt manglen på konkurrence gør det for vores erhverv her, siger Ulloriaq Olsen med henvisning til, at Royal Greenland står for al indhandling i Sisimiut.

Læs også Royal Greenland tilbageviser fiskernes kritik

Kruse afventende
Men fiskerne må have tålmodighed med Naalakkersuisut, siger naalakkersuisoq for fisk, fangst og landbrug, Karl Kristian Kruse.

- Hvis jeg var ene om at bestemme, ville sagen blive klaret hurtigere.

- Men ifølge Naalakkersuisuts retningslinjer kan jeg ikke sige, hvordan det vil ende, før sagen er blevet vurderet. Men jeg håber, at resten af Naalakkersuisut vil godkende det, siger Karl Kristian Kruse til KNR.

Læs også Torskefiskere i Sisimiut truer med havneblokade

Sisimiut-fiskerne mener, Royal Greenland forvalter opgaven forkert, og at skal koste hoveder blandt de ansatte i den selvstyreejede virksomhed.

- For eksempel lovede de sidste efterår, at indhandlingsfabrikken for krabber skulle genåbnes, men det er ikke sket, og konsekvensen har været en stor økonomisk tilbagegang, siger Leif Fontaine.

Klokken 13 denne torsdag vil fiskerne demonstrere for at få bedre vilkår.

Læs også Kruse hastebehandler Sisimiut-torsk

Læs også Sisimiut-fiskere med klart budskab til Kruse