Kruse hæfter sig ved beskæftigelse på trods af beregninger

Naalakkersuisut vil skabe mere beskæftigelse med den nye fiskerilov, men regeringen modsiges af departementets egne regnestykker.
Karl-Kristian Kruse, Maj 2015. Foto © : Nauja Møller, KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
10. november 2017 14:13

Torsdag blev naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov lagt frem på inatsisartuts hjemmeside, og konklusionen i bemærkningerne til forslaget er, at den nye lov vil koste landskassen indtægter og Grønlands bruttonationalprodukt vil også falde.

Derudover vurderer Copenhagen Economics, at Selvstyret kan risikere udgifter til erstatninger til rederierne på op til to milliarder kroner.

I sit oplæg til Inatsisartut forklarer naalakkersuisut for fiskeri, Karl Kristian Kruse, at det er Naalakkersuisuts overbevisning, at loven vil medføre mere beskæftigelse inden for fiskeriet.

Beregninger: Beskæftigelse øges kun midlertidigt

For at nå dette mål er det ifølge oplægget vigtigt, at rejekvoten fordeles ligeligt mellem det havgående og kystnære fiskeri på Grønlands Vestkyst.

LÆS OGSÅ Selvstyret risikerer erstatninger på op mod to milliarder

50/50 fordelingen skal træde i kraft 1. januar 2024:

- Ved at styrke det kystnære fiskeri forventer Naalakkersuisut en øget efterspørgsel efter arbejdskraft på de mindre fartøjer og til forarbejdningen på land, skriver Karl Kristian Kruse i oplægget.

Senere i oplægget fremgår det dog, at målsætningen om flere arbejdspladser formentlig kun kan indfries på kort sigt:

- Beskæftigelsen i fiskeriet vil øges, og på kort sigt kan vi opleve lavere arbejdsløshed. På længere sigt falder den samlede beskægtigelse dog som følge af lovforslaget, hvilket medfører lavere indkomster, skriver Karl Kristian Kruse.