Kronprinsens fødselsdag bringer minder frem

I dag fylder kronprinsen 50 og det markeres forskellige steder i Danmark. Her i landet fejrede vi den royale mærkedag med Royal Run i mandags og så er der mange, der følger med i, hvad der sker hjemme fra sofaen.
26. maj 2018 15:30

En af dem der følger med i dagens begivenheder er 70-årige Ussarqak Qujaukitsoq, som kender kronprinsen efter hans mange besøg i Qaanaaq.

 - Jeg ser fjernsynet, udsendelser fra Danmarks tv og KNR tv, siger Ussarqak Qujaukitsoq.

Han mødte kronprinsen første gang i 1994 under FN's generalforsamling i New York. Men det var først under kronprinsens fire måneders lange ekspedition på hundeslæde fra Qaanaaq til Daneborg i Nordøstgrønland, de lærte hinanden rigtigt at kende.

LÆS OGSÅ Grønlandsk hyldest til Kronprinsen

Der er især en bestemt oplevelse han husker, som var det igår.

 - Dengang kom han ind i mit telt og prøvede at tage sine vanter af og vise mig, hvad der var sket. Så spurgte han mig "Ussarqak, hvad skal jeg gøre ved det her?

Kronprisen havde brændt sine fingerspidser på en varm gryde, og Ussarqak hjalp ham med forbindinger og gode råd om at passe på sine hænder de næste to dage.

LÆS OGSÅ Asii: Vi fik mulighed for at sige tak til Kronprinsen

Efter ekspeditonen kom kronprins Frederik tilbage til Qaanaaq for at hilse på sin nye ven og takke for hans hjælp. Kronprinsen viste glad sine hænder frem forklarer Ussarqak.

- "Se mine hænder skalder ikke af mere. Nøj, vi blev rigtig glad for det, fordi ekpeditionen gik meget godt" Sagde prinsen, fortæller en glad Ussarqak Qujaukitsoq og lykønsker hele kongefamilien.

LÆS OGSÅ Nuuk fejrer Kronprinsens fødselsdag med familieløb