Kronik: Opret grønlandsk menighed i Danmark

Grønlændere i Danmark bør have egen menighed med flere grønlandske præster ansat, skriver forfatter og psykoterapeut i kronik tirsdag.
26. maj 2015 06:32

Grønlændere med bopæl i Danmark bør have mulighed for at blive døbt, viet mm. af en grønlandsk præst og inden for rammerne af en grønlandsk menighed i Danmark.

Sådan lyder det i en kronik i Politiken tirdag skrevet af den dansk-norske forfatter Kim Leine og psykoterapeu Henriette Berthelsen, der er talskvinde for arbejdsgruppen, som kæmper for at få etableret en grønlandsk menighed i Danmark.

Arbejdsgruppen har gennem længere tid pointeret, at grønlændere bosat i Danmark betaler dansk kirkeskat og dermed bidrager til den danske folkekirke.

 

Ulig behandling
I kronikken påpeger parret bl.a., at det tyske mindretal i Danmark på cirka 15.000 personer har fire tyske præster ansat under den danske folkekirke. 

Til sammenligning er der i dag ansat to grønlandske præster i Danmark til mellem 16.000 - 25.000 personer med grønlandsk baggrund -  heraf er den ene præst ansat af selvstyret til at betjene grønlandske fængselindsatte og patienter i Danmark. Imens står den anden stå betjening af alle andre med grønlandsk baggrund, der bor og opholder sig frivilligt i Danmark. TIl sammenligning er der en dansk præst til hver cirka 2.500 danskere.

Og det er ikke rimeligt, lyder det. Grønlændere i Danmark betaler nemlig dansk kirkestat og bør dermed være berettiget til også at blive kirkeligt betjent på grønlandsk, mener parret.

Kold at være grønlændere i DK

Kim Leine og Henriette Berthelsen påpeger desuden i kronikken, at grønlændere i Danmark er udsat for misforståede holdninger og fordomme:

'Det er blevet koldere at være grønlænder i Danmark,' skriver de og henviser til, et danske system svigter grønlændere i Danmark, fordi der ikke gives de samme integrationstilbud som til ikke-vestlige indvandrere, når personer flytter fra Grønland til Danmark.