Veje og jernbanespor blokeres fortsat af Canadas oprindelige folkFoto: @unistotencamp, Twitter

Krisen i Canada fortsætter på trods af krav fra Trudeau

Canada er i krise og den intensiveres hver dag. Endnu er der ikke nogen løsning i udsigt.

Krisen er vokset hver dag i de sidste to uger. Den begyndte med at en gruppe Wet’Suwet’en høvdinge i provinsen British Columbia modsatte sig konstruktionen af en naturgasrørledning igennem deres territorie.

Da politiet arresterede nogle af demonstranterne, førte det til at indianerstammer, mange andre canadiere og nu også Inuit sluttede sige til protesterne.

Der er oprettet blokader ved togskinner og veje, og tusindvis af canadiere kan ikke komme på arbejde og der begynder at mangle varer i butikkerne.

Premierminister Trudeau udtalte fredag ved en pressekonference til CBC News, at nu skal blokaderne stoppe på grund af den indflydelse, de har på landets økonomi.

Flere talspersoner for indianerne svarede, at de og andre oprindelige folk har lidt økonomisk i flere århundreder.

Charlie Watt, præsident for Makivik, roser de mange forsøg på dialog, både fra regeringen og de oprindelige folk. Men han understreger at hvis der bliver brugt politi eller anden magt til at stoppe krisen, uden samtidig at gøre noget ved de mange uretfærdigheder som oprindelige folk har lidt under, vil det betyde at forsøgene på forsoning  er spildt.

Ugens leder i avisen Inuvik Drum skriver, at når kolonisatorerne ikke får deres vilje, så bruger de rifler og gammeldags retorik.

- Hvis man virkelig ønsker forsoning, skal tingene ændre sig for oprindelige folk i hele verden og tiden er nu. Oprindelige folk er trætte af at vente, skriver redaktør Eric Bowling.

Trudeau vil have at togene til at køre igen mandag - om det vil lykkes er meget usikkert.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt