Krigsinvalider på vild grønlandsk skitur

Ni krigsskadede soldater rejser til Østgrønland, hvor de skal gå 400 kilometer på ski og køre i pulke. Vi skal vise, at vi stadig kan, siger Christian Lanz.
Skrevet af Ritzau
12. marts 2017 12:00

En gruppe krigsskadede danske soldater rejser mandag til det østlige Grønland, hvor de i 30 graders kulde gennem den næste måned skal slide sig knap 400 kilometer op langs den tilfrosne kyst.

De fleste skal stå på ski, men to af deltagerne har fået bortsprunget begge ben og skal i stedet stage sig frem siddende i en pulk.

Blandt skiløberne er 28-årige Christian Alexander Lanz fra Tønder, der i 2012 blev skudt af en fjendtlig finskytte, kort efter at han var kommet til Afghanistan som gruppefører i Ingeniørregimentet.

Liggende på en støvet bakketop i Helmand-provinsen blev han ramt af et projektil, der jog gennem hans underarm og ind i kroppen, hvor det har forårsaget skader på rygsøjle og indre organer.

Derfor lever Christian Lanz, lige som flere af de øvrige deltagere, med daglige smerter.

Hvorfor skal I med jeres skader afsted på sådan en tur?

- Den primære grund er, at vi vil vise, at selv om vi er kommet til skade, så er vi stadig en ressource, der kan klare store udfordringer.

- Det skal både åbne øjnene for danskerne generelt, men også for andre tilskadekomne, som kan se, hvor meget man kan præstere på trods af et handicap, siger Christian Lanz.

Så hvad betyder turen til Grønland for dig personligt?

- Det er jo en kæmpe rejse og en kæmpe udvikling for mig. Fra at være kommet til skade og tro at man næsten ingenting kan til forventeligt at gennemføre en 30 dage lang ekspedition.

- Hvis det lykkes, så kan jeg jo alt, når jeg kommer hjem derfra.

Ud over de krigsskadede veteraner er også patruljemænd fra Siriuspatruljen, en jægersoldat, en frømand, en officer i hæren samt en fysioterapeut, en bandagist og en idrætskonsulent med på ekspeditionen.

Dertil kommer et hold, der skal lave en dokumentarfilm.

Ekspeditionen flyver fra Aalborg mandag morgen.

/ritzau/