Kram og smil i lufthavnen: Nu er toppolitikere landet i Nuuk

En række danske og færøske politikere besøger i disse dage Nuuk for at diskutere dagsordener på tværs af rigsfællesskabet.
Vejret satte ikke en stopper for den gode stemning i Nuuk Lufthavn. Foto © : Nukaaka Tobiassen
Skrevet af Liv Almer
06. juni 2023 16:03

Det øsede ned, da Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (A), tirsdag middag landede i Nuuk Lufthavn.

Ombord på samme Dash 8 fly var også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), som i den seneste tid har været omdrejningspunkt for stor kontrovers. Han er blandt andet blevet kritiseret af formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, for at have en attitude, der ikke er god for samarbejdet mellem Grønland og Danmark.

Og selvom begge landsformænd fra Danmark og Grønland var iklædt sort, var der både plads til store smil og kram, da den danske statsminister trådte ud af flyveren.

Arktisk ambassadør på programmet

Både danske og færøske politikere besøger i de næste dage Nuuk i forbindelse med det årlige rigsmøde, det såkaldte kontaktudvalgsmøde mellem ministre fra rigsfællesskabets tre lande. Sidst men ikke mindst holder udenrigsudvalgene i de tre lande for første gang et såkaldt parlamentarisk møde.

Foto © : Nukaaka Tobiassen

Og især ét emne har eksperter og politikere spået som brandvarmt til årets rigsmøde; nemlig udnævnelsen af den arktiske ambassadør. Danmark har udnævnt en dansk topdplomat til posten - og det har fået kritikken til at hagle ned fra Grønland.

Også statsministeren er forberedt på, at ambassadørposten kan give anledning til debat ved mødet:

- Det er noget af det, vi kommer til at diskutere. Ikke den konkrete person. Men spørgsmålet om den arktiske ambassadør er på dagsordenen, siger Mette Frederiksen til den fremmødte presse.

Politikernes program tirsdag er at mødes i Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitisk Kontaktudvalg. I eftermiddag vil de afholde pressemøde i Hans Egedes Hus.