Kraftig rystelse fra Nordkorea registreret i Grønland

GEUS seismografer i Grønland og Danmark har i går aftes registreret en usædvanlig og meget kraftig rystelse. Rystelsen stammer fra det nordlige Nordkorea og fandt sted klokken 22.30 grønlandsk tid.
Skrevet af Simon Uldum -
09. september 2016 07:14

Området rammes normalt ikke af jordskælv, men er kendt som et sted, hvor Nordkorea tidligere har foretaget en række atomprøvesprængninger, senest den 6. januar i år.

Flere indicier, udover lokaliteten, peger på at rystelsen stammer fra en eksplosion og ikke fra et naturligt jordskælv. Det skriver GEUS i en pressemeddelelse.

Signalet på seismogrammerne er meget enkelt og kortvarigt i modsætning til de mere komplekse bølgeformer naturlige jordskælv afstedkommer. Derudover viser beregninger, at kilden til rystelsen har befundet sig meget nær jordoverfladen.

Næsten identisk med tidligere målinger

GEUS har beregnet størrelsen på rystelsen til 5.8 mb på Richterskalaen, da denne giver nem mulighed for sammenligning med ældre rystelser.

Nordkoreas seneste internationalt bekræftede atomprøvesprængninger fandt sted hhv. den 6. januar 2016 og den 12. februar 2013 på samme lokalitet som nattens rystelse.

Disse to tidligere sprængninger blev af GEUS målt til en størrelse på 5.5 mb, og er således lidt mindre end den aktuelle sprængning.

Signalerne fra 2013 og 2016 er meget nær identiske, oplyser GEUS.

Se eksempler fra seismografen i Danmarkshavn i Nordøstgrønland i billedgalleriet foroven.