Tasiilaq ruster sig til den fjerde piteraq på kun tre uger.Foto: Sigmun av Teigum, Malene Hansen Gray og Hjørdis Viberg

Kraftig piteraq rammer Tasiilaq torsdag

Bare fire uger inde i det nye år bliver Tasiilaq på Grønlands østkyst allerede ramt af den fjerde stormende Piteraq. Det skriver DMI på deres hjemmeside.

Piteraq - der på grønlandsk betyder ’det, der overfalder én’ - er en kraftig vind fra Indlandsisen, som meget pludseligt tiltager. Den opstår oftest, når dybe lavtryk passerer forbi Grønlands østkyst på vej mod Danmarkstrædet.

- Der er virkelig tale om et ’overfald’ af et voldsomt vindfænomen, fortæller seniorklimatolog John Cappelen på DMI.dk.

- I løbet af få minutter kan den slå ned, og de mest forrygende har middelvinde på 40 meter pr. sekund og vindstød på 70 meter pr. sekund, altså over dobbelt orkanstyrke, fortæller han.

Vinden forventes i denne omgang at komme helt op omkring stærk storm med vindstød af orkanstyrke, når det er værst. Først hen på aftenen torsdag begynder vinden at slippe sit tag i Tasiilaq igen.

- Vi er kun 22 dage inde i januar, og det er allerede fjerde gang, vi må varsle mod Piteraq i Tasiilaq, fortæller grønlandsmeteorolog Anesten Devasakayam.

- Vinden ser ud til at toppe ved 12-tiden og nogle timer frem. Her kan det ikke udelukkes, at vinden kortvarigt kan nå op på orkanstyrke - det vil sige over 32 m/s, og de kraftigste vindstød ser ud til at kunne nå op omkring 43 m/s, forudser grønlandsmeteorologen.

Kommuneqarfik Sermersooq meddelte allerede i går at både skolen, daginstitutioner og kommunekontoret holdes lukket i dag torsdag.

I  akuttilfælde kan man kontakte Kommuneqarfik Sermersooqs områdechef for Tasiilaq på telefon 58 42 64.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt