Konservative er ude af regeringsforhandlinger

Konservative Folkeparti har forladt regeringsforhandlingerne. Venstre forhandler videre.
Søren Pape Poulsen (K) foran statsministerens embedsbolig, Marienborg. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
05. december 2022 11:24

Lørdag meddelte formanden for Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, på Facebook, at partiet har forladt regeringsforhandlingerne.

Han takkede for gode drøftelser i de seneste uger med den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S), men han kan ikke se sig selv eller partiet i en regering med hende som statsminister.

- Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt med de løfter, vi gav i valgkampen, og det jeg har sagt om en sådan regering. Politik handler i høj grad også om troværdighed, skriver Pape Poulsen på Facebook.

I stedet er de konservative klar til at samarbejde fra oppositionen med en ny socialdemokratisk-ledet regering. 

Og søndag skrev formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, på Facebook, at partiet ikke har været til regeringsforhandlinger i mere end en uge. Han forventer heller ikke, at partiet går i regering.

- Vi har også signaleret, at vi ikke ønsker at sidde med i en regering med Mette Frederiksen for bordenden, skriver Vanopslagh.

Venstre forhandler videre

Tilbage ved forhandlingsborget er Venstre, Moderaterne, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti samt de nordatlantiske mandater. 

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skrev søndag på Twitter om forhandlingerne:

- Hvis Venstre skal lave et forpligtende samarbejde med Socialdemokratiet - uanset om det er i opposition eller i regering - så skal indholdet være ud over det normale politiske ambitionsniveau.

Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i front sagde onsdag i sidste uge, at det var mindre vigtig, at partiet kom med i regering. Bare partiet får indflydelse.

- Det kunne være ved at være parlamentarisk grundlag for en regering, der består af partier på begge sider af den berømte politiske midte, siger han.

De fire partier fra Grønland og Færøerne er på papiret også stadig med i forhandlingerne, men har dog heller ikke været til forhandlinger i mere end en uge.

Tidligere har Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Ny Borgerlige og Alternativet også forladt forhandlingerne.