Kommunerne kører efter forældede regler

De fire kommuner forholder sig stadig til seks år gamle bekendtgørelser og vedtægter, der blev ugyldige ved kommunesammenlægningen.
Qaasuitsup Kommunia
Skrevet af Laura Aggernæs
09. april 2015 12:20

Samtlige vedtægter, som de enkelte kommuner havde haft, da man i 2009 lagde de 18 kommuner sammen til fire, skulle enten fornyes eller afskaffes. Men det skete ikke. I stedet har flere kommuner kørt med gamle kommunale vedtægter. Og mange af dem gør det endnu.

Lovafdelingen i Formandens Departement opdagede ved en gennemgang af lovregistre og kundgørelser sidste år, at samtlige kommunale vedtægter udstedt før kommunalreformen i 2009 ikke kunne håndhæves. Derfor sendte de i september sidste år en pressemeddelelse ud om, at kommunerne skulle gøre noget ved sagen.

Læs også Gamle kommunenavne spøger i lovgivning

 

Deadline 1. april
Qaasuitsup Kommunia, Qeqqata Kommunia, Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq fik derfor frist til udgangen af marts i år til at få bragt orden i sagerne.

Herefter var det planen, at samtlige vedtægter udstedt før kommunalreformen ville blive slettet fra diverse registre. Men nu ved fristens udløb er kommunernes arbejde endnu ikke færdiggjort.

- De er sådan set i gang med at lave det. Men de er ikke blevet færdige indenfor den frist vi havde sat til den 31. marts, fortæller Søren Hald Møller, der er konstitueret departementschef i Formandens Departement.

 

Sommerferien er målet
Han har ikke haft noget med sagen at gøre, før han blev konstitueret departementschef i år. Men han har været i kontakt med lovafdelingen i departementet, der fortæller, at kommunerne regner med at blive færdige med arbejdet i år.

- Som jeg har forstået det, så bestræber alle kommuner sig på at have færdiggjort det her arbejde med at få genbekræftet eller ophævet nogle gamle kommunale vedtægter fra de tidligere kommuner, at det arbejde, det bestræber man sig på skal være afsluttet inden sommerferien, siger Søren Hald Møller.

At kommunerne har overskredet fristen, får dog ikke umiddelbart konsekvenser.

- Det vigtigste for mig er, at kommunerne får gennemført det her arbejde, og det er vigtigere end, at det lige skal være til den 1. april. Og jeg er som sagt glad for at få at vide, at kommunerne er i fuld gang med at få det her arbejde gennemført, siger Søren Hald Møller.

Formandens Departement har på grund af den ændrede tidshorisont valgt at vente med at slette alle vedtægter udstedt før kommunalreformen fra diverse registre, som ellers var planlagt til at ske efter den 1. april.