UDBUD Kommuner indbragt for Tilsynsrådet

Både Qaasuitsup Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq får nu deres eksklusivaftaler med engrosfirmaet Arctic Import sat under lup.
Kommuneqarfik Sermersooq er sammen med Qaasuitsup Kommunia indbragt for Tilsynsrådet af Grønlands Erhverv.
23. februar 2016 12:12

Det sker efter at Grønlands Erhverv, GE i går har indbragt de to kommuner for Tilsynsrådet under Naalakkarsuisut-formandens departement.

Det oplyser Grønlands Erhverv til KNR.

Holder øje med kommunerne

Tilsynsrådet holder øje med, at kommunerne nu også overholder lovgivningen i den kommunale styrelseslov og Kommunalfuldmagten.  

Læs også Qaasuitsup: Indkøb af varer for 55 mio. kr. ikke sendt i udbud

Blandt andet om kommunerne forvalter borgernes penge bedst muligt. Og det kan der sås alvorlig tvivl om er tilfældet i de to kommuner, mener GE.  

GE har ifølge skrivelsen derfor anmodet Tilsynsrådet om en vurdering af lovligheden af de eksklusivaftaler, som de to kommuner har indgået med en enkelt tilbudsgiver uden at de har været i udbud.

Eksklusivaftaler med Arctic Import

Som KNR har beskrevet, drejer det sig i begge tilfælde om eksklusivaftaler med engrosfirmaet Arctic Import.

Læs også Sermersooq sætter fart på udbud

Og sådan en eneretsaftale uden udbud kan have flere uheldige konsekvenser, mener GE.

 - Når sådanne store aftaler ikke kommer i udbud, er der ingen garanti for, at der ikke ville være andre, der kunne afgive bud til en lavere pris, anfører GE blandt andet i sin skrivelse til Tilsynsrådet.

Ge mener, at der ligger en risiko i kun at spørge en enkelt virksomhed, når kommunen vil indgå en leverandøraftale.

Læs også GE trækker Sermersooq for Tilsynsrådet

Det kan nemlig skabe mistanke om at vedkommende bliver begunstiget i forhold til andre, der kunne byde ind på leveringerne.

Sagligshedsprincippet

Udover lighedsprincippet gælder der også et saglighedsprincip. Det være vanskeligt at vurdere sagligheden i et enkelt tilbud, da kommunen ikke har noget sammenligningsgrundlag, mener GE.

Derfor vil Grønlands Erhverv nu have afklaret kommunens forpligtelser, når de skal forvalte offentlige midler i forbindelse med indkøb af varer til kommunen, fremgår det videre af GE's skrivelse til Tilsynsrådet.

Læs også Ingen udbudsrunde på millionindkøb til daginstitutioner