Kommuner giver løn før jul

Alle fire kommuner udbetaler løn før jul til deres ansatte. Og det selvom kommunerne sidder på samme side af forhandlingsbordet, som naalakkersuisut, der som bekendt holder fast på, at offentligt ansatte først skal have decemberlønnen i slutningen af måneden.
Skrevet af Jette Andersen
18. december 2012 11:00

Det har ellers været kutyme, at udbetale løn til de offentligt ansatte i december måned, FØR jul i årtier, men sidste år meddelte naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen, at det skulle være slut.

- December er den travleste måned i lønkontoret på grund af årsafslutning. Samtidig medfører lønudbetaling for månedslønnede før jul, at der skal foretages lønudbetaling på 2/3 af den normale tid. Dette medfører et hårdt psykisk arbejdsmiljø samt behov for overarbejde og brug af vikarer. Ved at normalisere lønudbetalingen undgås disse unødvendige gener og omkostninger, var hendes argumentation sidste år.

Der blev dog indgået et forlig, så der alligevel blev udbetalt løn før jul, men det var så også sidste gang, understregede hun.

Men hos kommunerne, der normalt sidder på samme side af forhandlingsbordet som naalakkersuisut, vælger de at gøre som de altid har gjort. Lønnen vil blive udbetalt før jul.

Administrerende direktør i Kommuneqarfik Sermersooq, Søren Hald Møller oplyser, at de udbetaler løn før jul, som de også gjorde sidste år.

- Det har været en drøftelse, der har været kommunerne imellem sidste år. Der var ikke tilslutning til at lave om på det, også har man besluttet, at fortsætte som man plejer. I hvert fald indtil videre.

Meldingen fra Kommune Kujalleq, er stort set den samme.

- Vi har haft sagen oppe i vores økonomiudvalg, som har godkendt, at vi måtte udbetale før jul, siger kommunaldirektør Jørgen Vetterlain til Radioavisen.

Hos Qeqqata Kommunia oplyser kommunaldirektør Paneeraq Olsen, at de også udbetaler løn før jul, fordi det er en tradition og så vidt, hun er oplyst, så er kommunerne ikke blevet påduttet noget fra naalakkersuisut.

Qaasuitsup Kommunias administrerende direktør og borgmester har ikke været til at få fat på, her til formiddag, men på kommunens hjemmeside fremgår det, at de udbetaler løn til de månedslønnede den 20. december.

SIK meldte i sidste uge ud at de mener at julelønnen er et overenskomstmæssigt spørgsmål, som de vil kæmpe for, til den bitre ende, for at bevare, som formuleringen lød.

Også Siumut har i dag udsendt en pressemeddelelse, hvor der står, at naalakkersuisut fører inhuman og formålsløs politik.

- Omkring 40 procent af samfundets borgere har en årsindkomst på under 168.000 kr., og for denne indkomstgruppe har det en stor betydning, at man op til julen, modtager lønnen for december måned, skriver partiet.

Det har her til formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen.