Kommunen leder efter løsninger for drukplaget område i Nuussuaq

En socialpedel og alkoholfri zone er nogle af de ting, som kommunen arbejder på som mulige løsninger på alkoholproblemet ved Pisiffik Nuussuaq.
Skrevet af Jens Betak
02. august 2019 09:08

Borgerne i området omkring Pisiffik Nuussuaq i Nuuk er så utrygge, at der torsdag blev afleveret 828 underskrifter til kommunen og Pisiffik. 

Underskrifternes indehavere kræver, at butikken lukker for salg af alkohol i et forsøg på at løse problemet med berusede personer udenfor, som skaber utryghed for beboere og handlende i området.

LÆS OGSÅ Har fået nok af fulderikker: Samler underskrifter for at stoppe salg af alkohol

I kommunens borgmesterkontor er man opmærksom på det drukplagede område, men Charlotte Ludvigsen, der er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq (IA), stiller sig tvivlende over for, om løsningen er at fjerne alkohol fra butikken.

- Folk er rigtig gode til at finde andre måder at skaffe alkohol på, så det er spørgsmålet, om lukning af alkohol vil hjælpe på det, siger Charlotte Ludvigsen.

Løsninger på kort og lang sigt

I stedet arbejder kommunen sammen med politiet og Pisiffik på en helhedsindsats, som skal løse problemet både på kort og lang sigt.

På den korte bane, fortæller borgmesteren, arbejder kommunen på at sætte en person ind i området, som skal tale med de berusede personer - altså en person, der skal skabe tryghed.

- Man kan kalde det en socialpedel, som skal gå rundt i området og snakke med de berusede folk og få dem væk fra gaden, siger borgmester Charlotte Ludvigsen.

LÆS OGSÅ Pædagoger afskærmer børnehavebørn fra druk i Nuussuaq

På den lange bane kan en løsning være at gøre det alkoholplagede område i Nuussuaq til en alkoholfri zone. Altså at området, hvor der blandt andet ligger en børnehave, bliver en zone, hvor man ikke må drikke alkohol.

I kommunen er der allerede en vedtægt fra 2009, hvor der står, at ”Det er forbudt at færdes så påvirket af alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler, at det kan give anledning til ulempe for andre,” men en alkoholfri zone vil være en stramning. En stramning, som kommunen ser som en mulig løsning.

- Det er en mulighed, som vi har, men spørgsmålet er så, om vi har et andet sted, vi kan tilbyde dem, hvor de ikke er til gene for andre, siger Charlotte Ludvigsen.

Og det har kommunen ikke på nuværende tidspunkt.

Demokraterne støtter alkoholfri zone

Kommunalpolitikeren Justus Hansen fra Demokraterne bor i Tasiilaq, hvor kommunen også ser på muligheden for at gøre et område foran Pilersuisoq alkoholfrit.

Hos Demokraterne er man umiddelbart positivt stemt over for alkoholfrie områder – både i Nuussuaq og andre steder, hvor der er problemer med alkohol i nærheden af børnehaver, skoler og andre daginstitutioner, men han siger også, at utrygge borgere selv må gøre noget.

- Ja, men det er også op til folk selv at sige; ”kære venner, I kan ikke stå her og drikke, i må gå et andet sted hen”, siger Justus Hansen, der er medlem af kommunalbestyrelsen og formand for udvalget for anlæg og miljø i Kommuneqarfik Sermersooq.

LÆS OGSÅ På én uge: Politiet har rykket ud 22 gange til drukområde

En alkoholfri zone er en langsigtet løsning, og kommunen har ikke en tidshorisont for, hvornår sådan et tiltag kan gennemføres.