Kommune skyder tilbage på fødevare-kritik

Selvstyret kritiserede tidligere Kommuneqarfik Sermersooq i kraftige vendinger for ikke at have stoppet salget af fødevarer på åben gade i Nuuk. Kommunen mener til gengæld, at det er Selvstyret, der har ansvaret for problemet.
Arkiv
Skrevet af Ivik Kristiansen
23. marts 2018 16:10

Selvstyret henviste, i sin kritik, til bekendtgørelsen om levnedsmiddelvirksomheder fra 1998, hvor der blandt andet står:

- Forhandling af levnedsmidler fra "Brædtet" må kun finde sted på et af kommunalbestyrelsen anvist areal.

Og det opfylder kommunen, siger drift- og miljøchef i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen.

- Det gør kommunen i høj grad, i at vi har det nye bræt og det gamle bræt, og den facilitet stiller vi til rådighed, og dem har vi kontrol over, siger Frank Rasmussen, og fortsætter:

- Hvad der foregår andre steder - det er ikke brætsalg, og det vil sige, at så er det ikke kommunen, der har tilsynet, så er det Selvstyret.

I stedet henviser han til landstingforordning om kontrol med levnevsmidler fra 1993, hvor der blandt andet står, at det er Landstyret, der er den centrale kontrolmyndighed, og skal fastsætte regler om myndighedsudøvelsen.

LÆS OGSÅ Myndigheder vil sætte stopper for salg foran Brugseni

Ifølge Frank Rasmussen satte kommunen, politiet og veterinærmyndigheden sig sammen i 2014-15 for at finde ud, hvilken lovgivning, der var gældende på området.

- Og der kom vi jo frem til, at den lovgivning, man kunne bruge, det var fødevarebekendtgørelsen, og igen, når man bruger fødevarebekendtgørelsen, så er der én tilsynsmyndighed her, og det er Selvstyret, siger Frank Rasmussen.

Chef for departementet for fiskeri og fangst, Jørgen Isak Olsen, skriver til KNR, at han ikke kan kommentere det møde på stående fod.

LÆS OGSÅ Myndigheder vil sætte stopper for salg foran Brugseni

Han fastholder dog, at Selvstyret har fat på den rigtige lovgivning. Jørgen Isak Olsen er dog villig til at tage en ny snak med kommunen for at få afgjort forvirringen om det åbenlyse salg af fødevarer foran Brugseni i Nuuk.

- Der er behov for at få klarhed om, hvordan myndighederne skal takle sådanne situationer. Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland, Grønlands fiskerilicenskontrol, politiet og kommunerne i samarbejde skal få løst problemet, skriver chef for departementet for fiskeri og fangst, Jørgen Isak Olsen i en mail til KNR.

Kommunen er klar til at samarbejde for at løse problemet, siger Frank Rasmussen.