inden årsskiftet vil Kommuneqarfik Sermersooq være klar med en decideret politik om sexchikane, lyder det fra kommunens HR-chef.Foto: KNR / Malik Brøns

Kommune: Ny politik om sexchikane på vej 

En egentlig sexchikanepolitik er nu på vej i Kommuneqarfik Sermersooq i kølvandet på den seneste tids debat om sexchikane. 

Hvad skal den enkelte medarbejder gøre, og hvordan skal lederen forholde sig i sager om sexchikane? Det er nogle af de spørgsmål, der skal være helt klare retningslinjer for i en ny politik om sexchikane i Kommuneqarfik Sermersooq.  

Kommunens mere end 2000 medarbejdere kan nemlig se frem til, at kommunen nu starter arbejdet med at lave en decideret sexchikanepolitik. Det fortæller John Thorsen, der er HR-chef i Kommuneqarfik Sermersooq.

Hvad er sexchikane på arbejdspladsen?
 

Sexchikane, seksuel eller anden kønsbestemt forfølgelse, især på arbejdspladsen.
 

Der kan være tale om uønskede berøringer, seksuelt farvede ytringer og bevægelser, udnyttelse af overordnet stilling eller direkte tvang for at opnå seksuelle ydelser.

 

Kilde: Den Store Danske

- Vi vil undersøge, om vi kan lave en decideret politik på området, og vi er i gang med undersøgelsesfasen nu, og vi nedsætter en arbejdsgruppe sidst på ugen, som skal komme med et udkast til en politik, siger han.

Ny politik klar inden årets udgang 

Kommunen har indtil nu haft en generel politik om vold, trusler om vold, mobning og chikane, herunder sexchikane. Men nu går arbejdet i gang med at lave en egentlig politik om sexchikane.

- Det er jo ikke den dybe tallerken, vi skal have opfundet. Vi henter inspiration fra forskellige arbejdspladser, som allerede har en sexchikanepolitik, så det behøver ikke at tage lang tid. Horisonten er inden udgangen af det her år, siger han. 

LÆS OGSÅ Kommune Kujalleq: Vi accepterer ikke sexchikane

I Avannaata Kommunia arbejder kommunen ud fra en politik om vold, mobning og chikane på arbejdspladsen, når det drejer sig om sexchikane. Sådan fortsætter det med at være, og kommunens holdning er klar, understreger borgmester Palle Jerimiassen:

- Det er, at vi fra kommunens side ikke accepterer sexchikane. Vi mener, at det er helt uacceptabel optræden, hvis man laver sexchikane, siger han.

Whistleblowerordninger 

I februar annoncerede Avannaatas borgmester, at landets kommuner ville etablere whistleblowerordninger. Formålet er at give kommunale ansatte bedre mulighed for at indberette ulovlige eller kritisable forhold på arbejdspladsen, og det gælder også sager om sexchikane. 

LÆS OGSÅ Rundspørge: 71 procent mener, at Grønland har problemer med sexchikane

Ordningerne er blevet implementeret i Kommune Kujalleq og Kommuneqarfik Sermersooq, mens Avannaata Kommunia regner med at implementere ordningen i denne uge. 

Qeqqata Kommunia havde tirsdag ikke mulighed for at stille op til interview, mens Kommune Qeqertalik ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt