Foto: Jakob Strand

Kommune Kujalleq vil presse sig ud af skraldeproblemet

Kommune Kujalleq er også ramt af problemet med plastikaffald i skraldet. Hovedparten af kommunens bygder har ikke et anlæg til at forbrænde affald, men kommunen er klar med en anden løsning.

Det flyder med plastik og affald i havene ud for Grønland. En del af forklaringen på problemet skal findes i den måde, affaldet bliver håndteret på mange steder i landet. Der er nemlig direkte adgang fra åbne dumpe og til havet, når det blæser.

Det sker blandt andet i Kommune Kujalleq. I otte af kommunens elleve bygder er der ikke et forbrændingsanlæg, hvor affaldet kan håndteres.

I Aappilattoq, der er en af de elleve bygder i Kommune Kujalleq, sker afbrændingen af affald også i åbent terræn.  

- Affaldet bliver samlet sammen og bliver brændt af på stedet, fortæller Angaju Manassen, der er formand for bygdebestyrelsen for bygderne Aappilattoq, Narsamijit og Tasiusaq i Kommune Kujalleq.

Men når det er blæsevej, har de har ikke mulighed for at forhindre, at det indsamlede affald blæser væk. Og det er et problem.

- Vi kan ikke stille noget op når det er blæsevejr, og det indsamlede affald flyver væk, siger Angaju Manassen.

LÆS OGSÅ Skraldet sejler fra byer og bygder i Sermersooq

I en undersøgelse, som forskeren Jakob Strand fra Aarhus Universitet står bag, har det vist sig, at det flyder med plastikaffald i havet ud for vestkysten, og at 80 procent af affaldet stammer fra Grønland selv.

Angaju Manassen foreslår, at man indhegner affaldet i de åbne lossepladser, for at forhindre spredning.

- Det bedste ville være at indhegne affaldet, inden det bliver brændt af, siger bygdebestyrelseformand Angaju Manassen.

Men i Aappilattoq og i andre bygder i Kommune Kujalleq, arbejder kommunen på en anden løsning. Man har nemlig kigget mod sin nabokommune, hvor de er i gang med at løse problemet.

LÆS OGSÅ Det flyder med plastik i de grønlandske farvande

I Kommuneqarfik Sermersooq bliver affaldet fra kommunens bygder uden forbrændingsanlæg transporteret ind til affaldsforbrændingsanlæggene i byerne. Den løsning vil man forsøge at efterligne i Kommune Kujalleq:

- Der bliver indført affaldssortering, og brændbart affald bliver presset sammen med en affaldspresser og sendt til affaldsforbrændingsanlægget i Qaqortoq, fortæller driftschef i Kommune Kujalleqs teknik- og miljøforvaltning, Anders Mathiesen.

Kommune Kujalleq har indkøbt en affaldspresser til brændbart affald, og det er planen at der til resten af bygderne vil blive indkøbt affaldspressere i forskellige størrelser.

Når den første affaldssortering og første affaldspresser er blevet afprøvet i Eqalugaarsuit, vil der blive etableret affaldssortering og affaldspressere i de resterende bygder.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!