Kommune investerer millioner i gammelt jagtområde

Pontonbroer, stier og sheltere er på vej ved verdensarvsområdet Aasivissuit og Nipisat.
I det store område kan man finde levn fra den gamle fangerkultur, der eksisterede mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Foto © : Qeqqata Kommunia
30. oktober 2020 05:05

11,5 millioner kroner skal være med til at udvikle inuit-jagtområdet ved Aasivissuit og Nipisat.

Det skriver Qeqqata Kommunia i en pressemeddelelse.

Pengene skal blandt andet gå til at opføre pontonbroer, gangbroer og informationsmaterialer.

LÆS OGSÅ Vestkommuner vil have endnu en nationalpark i Grønland

Museerne i Sisimiut og Kangerlussuaq skal også inddrages i at gøre turister og andre klogere på landskabet, der er blevet brugt til jagt i tusindvis af år.

I selskab med pyramiderne

Om Aasivissuit - Nipisat

Aasivissuit–Nipisat er Inuit jagtområde mellem Indlandsisen og havet.

Det omfatter et sammenhængende jagtlandskab på mere end 400.000 hektar, hvor sporene efter fem årtusinders brug af området i form af bopladser, jagtsystemer og teltpladser ligger spredt i det udstrakte naturlandskab.

Verdensarvsrådet har syv keysites, hvor keysites fortæller forskellige historier og indeholder spor fra forskellige perioder gennem 4.500 år.

Kilde: Qeqqata Kommunia

Projektet er realiseret gennem støtte fra en række fonde og et samarbejde med det selvstyreejede Greenland Visitor Center.

Og borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen (S), ser frem til, at man nu kan få fortalt endnu mere om området.

- Jeg er meget taknemmelig og glad for, at vi nu med fondenes generøse bidrag og i et nært samarbejde med Greenland Visitor Center kan få formidlet vores verdensarv, siger borgmester Malik Berthelsen i pressemeddelelsen.

Arbejdet vil stå på over de næste to år.

I 2018 blev området optaget på FN-organisationen UNESCO's prestigefyldte verdensarvsliste. Det samme er Egyptens pyramider, Den Kinesiske Mur, Jellingstenene og Ilulissat Isfjord.

Kommunen har desuden planer om i fremtiden at bygge faciliteter som stisystemer, sheltere og udsigtsplatforme i landskabet.