Kommune afviser kritik i handicapsag

I sidste uge bragte vi Magdaline Langes kritik af Kommuneqarfik Sermersooq for ikke at håndtere hendes søns sag godt nok. Magdaline Langes søn har et handicap, der blandt andet gør, at han har brug for en støtteperson i sin hverdag. Direktør for forvaltningen for børn og familie i Kommuneqarfik Sermersooq, Martha Lund Olsen, siger, at kommunen har håndteret sagen korrekt.
Foto © : KNR
Skrevet af Mette Wallach
18. oktober 2018 13:31

Martha Lund Olsen har forståelse for Magdaline Langes frustration, men hun afviser, at kommunen har svigtet i den pågældende sag. 

- Kommunen har håndteret sagen korrekt, siger Martha Lund Olsen, men anerkender dog, at der er et generelt problem omkring støttepersoner.

- Man må jo sige, at vi generelt har store udfordringer i at fastholde støttepersoner, siger Martha Lund Olsen og forklarer, at på grund af mangel på pædagoger og den lave arbejdsløshed generelt er kommunen nødsaget til at bruge ufaglærte støttepersoner. Og de ufaglærte støttepersoner er svære at fastholde i jobbet.

- Det er jo primært ufaglærte støttepersoner, vi har ansat. Og når jobbet bliver for krævende, så finder de et andet job, siger hun.

LÆS OGSÅ Familien Lange har givet op i kampen mod kommunen

Svært at gøre jobbet attraktivt
Ifølge Martha Lund Olsen er det et vilkår, som kommunerne arbejder under, og som de ikke har magt til at lave om på. Og kilden til problemet ligger, ifølge Martha Lund Olsen, i kommunernes manglende mulighed for at gøre jobbet som støtteperson attraktivt. Kommunen kan eksempelvis kun tilbyde ufaglærte støttepersoner løn efter gældende overenskomsts mindstetarif. 

- Vi kan ikke gøre noget ved lønnen eksempelvis. Det er selvstændifg aftale mellem Selvstyret og SIK, så der kan vi ikke gøre noget ved lønnen, siger hun.

LÆS OGSÅ Kommuner afviser kritik fra handicaptalsmand

I Tasiilaq har Kommuneqarfik Sermersooq forsøgt at fastholde de ansatte på handicapområdet med andre goder som f.eks. super vision. Det initiativ har dog ikke afhjulpet problemet, fortæller Martha Lund Olsen.

- Det har ikke rykket noget. I socialforvaltningen i Tasiilaq mangler vi stadig folk. Så på vores område er det åbenbart ikke det, der skal til, siger hun.