Kommunalreformen skal snart stå sin prøve

Ved kommunalvalget den 8. april i år, skal vælgerne skal tage stilling til, hvem der skal repræsentere dem, når kommunalreformen vedtages.

De politiske udmeldinger lover en bedre borgerservice med indførelsen af kommunalreformen. Spørgsmålet er om det kommer til at holde stik når Grønland bliver til fire store kommunale enheder i stedet for de nuværende 18 kommuner.

Kommunerne kommer til at bestemme over skolevæsenet, byggeri- og anlæg, erhvervsliv, boliger, socialvæsenet og kulturen.

- Men det betyder ikke nødvendigvis, at alle sagsområder dermed er forhandlet på plads fra den 1. januar 2009, når reformen træder i kraft, fortæller direktør for de grønlandske kommuners landsforening, KANUKOKA, Martha Labansen.

Hun tilføjer, at KANUKOKA er indstillet på en overgangsfase, hvor kommunerne i samarbejde med hjemmestyret må tage stilling til hvornår sagsområderne skal flyttes ud i de enkelte storkommuner.

Reformen har lagt op til fire selvstændige væksområder på det grønlandske landkort. Startdatoen for hele reformen er den 1. januar 2009. Geografisk kommer de nye fire kommunale enheder til at se sådan ud:

AVANNAA NORD: Den nordvestlige kommune bliver sammensat af de 8 nuværende kommuner. Ud af de nuværende 21 folkevalgte bliver der i fremtiden tale om 8 geografisk valgte repræsentanter i den nye kommune.

QEQQA MIDT: Der ligger syd for Avannaa Nord vil bestå af de to nuværende kommuner. Her bliver der to folkevalgte repræsentanter ud af ialt 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer.

KANGIA-KITAA: Øst-Vest-kommunen, hvor også Nuuk ligger, reduceres fra de nuværende 5 kommuner. Efter den 1. januar 2009 bliver der 5 geografiske folkevalgte repræsentanter ud af 21.

KUJATAA SYD: I Grønlands sydligste kommune bliver du nuværende 15 folkevalget til tre repræsentanter.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt