Kom og tal med bygdebestyrelserne

Naalakkersuisut lægger op til, at bygder uden vækst ikke skal udbygges. - Naalakkersuisut bør komme til bygderne og tale med bygdebestyrelserne, om hvilke erhvervsmuligheder de enkelte bygder har, siger Thimothæus Petersen fra Kullorsuaq, som er medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia.
Skrevet af Ludvig Siegstad
16. maj 2012 13:00

Thimothæus Petersen bor i Kullorsuaq nord for Upernavik. Kullorsuaq er et af de få bygder med stigende antal indbyggere.

Medlemmet af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia mener, at Naalakkersuisut bør komme til yderdistrikterne og tale med de folkevalgte på stederne.

- I stedet for kun at tale om, at der skal opføres boliger i de områder, hvor der er vækst og nye arbejdspladser, og der sker en reducering af antal af boliger i bygder, hvor der pågår en affolkning, bør man tale om, hvordan og hvorledes man kan skabe nye arbejdspladser på stederne, hvor der er affolkning, understreger Thimothæus Petersen, som bor i den næststørste bygd i Grønland med 444 indbyggere, kun overgået Kangerlussuaq med 513 indbyggere.

Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Jens B. Frederiksen, skal i næste uge fremlægge boligpolitisk redegørelse. I redegørelsen understreges det blandt andet, at der skal ske en reducering af antal af boliger, hvor der pågår en affolkning.

Thimothæus Petersen peger blandt andet på, at der kan bygges indhandlingssteder for fisk, på de steder, hvor der ikke er tilstrækkelig tilførsel af ferskvand.

- Der er flere bygder, som sagtens kan få installeret et system, hvor havvand bliver omdannet til ferskvand. Stederne kan dermed få erhvervsmæssigt udvikling. Systemer med omdannelse af saltvand findes allerede på nogle bygder,  siger Thimothiæus Petersen, som har oplevet sin bygd vokse med 39 personer i de seneste syv år.

Thimothæus Petersen ærgrer sig over, at Qeqertat, som i de seneste år har fået flere indbyggere, der ligger 40 kilometer fra Qaanaaq, ikke fik et elværk.

- Der er jo konstateret forekomster af hellefisk omkring bygden. Naalakkersuisut skulle have støttet forslaget, da det kunne havet givet mange arbejdspladser for bygdens 29 indbyggere, understreger Thimothæus Petersen.

Medlemmet af Inatsisartut, Kristian Jerimiassen, S, forslog forrige år, at Qeqertat får et elværk. Men Naalakkersuisoq for Infrastruktur Jens B. Frederiksen afslog forslaget, hvor han begrundede afslaget med blandt andet, at et elværk i Qeqertat ville betyde, at der skulle afsættes flere midler på finansloven til Nukissiorfiit.

Upernavik Seafood indhandlingssted for hellefisk i Kullorsuaq.

Thimothæus Petersen mener at tilvæksten af bygdens indbyggertal skyldes alene, at mange unge mennesker i de seneste år har fået børn.

Ifølge Grønlands Statistik har syv bygder fået flere indbyggere mellem år 2005 og 2012. Sermiligaaq – to indbyggere, Kommuneqarfik Sermersooq. Kangerlussuaq – fire indbyggere, Qeqqata Kommunia. Oqaatsut - fem indbyggere. Upernavik Kujalleq - 11 indbyggere. Kullorsuaq - 39 indbyggere. Innaarsuit - to indbyggere og Qeqertat - syv indbyggere. De sidst fem nævnte bygder er fra Qaasuitsup Kommunia.

Samtlige bygder i Kommuneqarfik Kujalleq har ikke vækst i antallet af indbyggere.