Kofoeds Skole vil hjælpe udsatte grønlændere hjem

Kofoeds skole i Aalborg vil hjælpe socialt udsatte grønlændere med at rejse hjem. Så får de det nemlig meget bedre, lyder det. Men planerne møder dyb skepsis fra Det Grønlandske Hus.
Skrevet af Martine Lind Krebs
03. juni 2011 13:58

- Vi vil gerne kunne tilbyde de udsatte grønlændere i Danmark også at kunne komme hjem. Dem, som ikke har et godt netværk i Grønland, som ikke har familie med store huse, der kan rumme dem. Der vil vi gerne have et samarbejde med de offentlige myndigheder i Grønland, så de eventuelt kan støtte op om, at det også bliver en mulighed for de udsatte, siger Helle Røn fra Kofoeds Skole i Aalborg om projektet de er ved at starte op.

Ifølge hende har de unge udsatte grønlændere, som Kofoeds Skole allerede har hjulpet tilbage til Grønland, har fået det meget bedre.

- De har faktisk fået et meget bedre liv. Misbruget er stoppet. De har startet ny uddannelse. De har beholdt deres børn, som eller var blevet fjernet, hvis de var blevet i Danmark, med dem som vi har set er blevet hjulpet hjem.

Men en ting er at hjælpe udsatte grønlændere hjem, hvis de har et netværk at vende hjem til. En anden ting er dem, der ikke har. Og det er den sidste gruppe, som Kofoeds Skole nu vil give den mulighed. Men i Det Grønlandske Hus frygter man, at de udsatte grønlændere vil opfatte tilbuddet som en hjemsendelsesordning.

- Jeg synes det kommer til at klinge af, at man vil af med nogle mennesker. Og det synes jeg ikke er ret og rimeligt. Det er danske statsborgere, og de har ret til at være her, siger husets leder Jan Thrysøe.

Det Grønlandske Hus har i mange år hjulpet socialt udsatte grønlændere med at rejse tilbage. Sidste år var der tale om 25, siger Jan Thrysøe. Og han frygter derfor, at Kofoeds Skole vil skabe mere forvirring end gavn.

- For mange kokke fordærver maden. Det bliver let forvirrende, hvem man skal henvende sig til. I bund og grund er De Grønlandske huse jo sat i verden for at lave den slags ting. Selvstyret betalte jo for oprettelsen af de grønlandske huse, fordi man ønskede vi skulle løfte de opgaver, siger han.

Det afviser Helle Rønn fra På Kofoeds Skole imidlertid, da det ikke er alle brugerne af Kofoeds Skole, der også kommer i Det Grønlandske Hus, siger hun. Hun opfordrer i stedet til et samarbejde mellem de to. Og det er Jan Thrysøe da heller ikke afvisende over for.

Kofoeds Skole arbejder i første omgang på at oprette en task force af specialister fra Grønland og Danmark, der kan arbejde videre med planerne. Desuden overvejer Kofoeds Skole at oprette en afdeling af Kofoeds Skole i Nuuk.