Koalitionspartier vil udfase brugen af HFO

Naalakkersuisut mener ikke, at de har tilstrækkelig viden til at tage stilling til brugen af tung olie i de grønlandske farvande. Mens Partii Naleraq støtter den udmeldingen, ønsker de andre partier i koalitionen bunkerolien udfaset.

Atassut maner ligefrem til handling:

- Det er problematisk, at vi har en aktiv miljøpolitik samtidig med, at vi tillader det, siger formand for Atassut, Siverth K. Heilmann.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut skal tage stilling til HFO

LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder

Direktør for Royal Arctic Line har oplyst, at RAL skal bruge 100 millioner kroner på brændstoffer i år. Hvis rederiet skal skifte til et mindre forurenende brændstofs type vil det koste mellem 50 - 75 millioner kroner ekstra om året.

Men dette bør ikke være en stopklods, mener formanden for Atassut og inviterer sine kolleger i Inatsisartut til samarbejde om en løsning.

- Vi skal ikke lade skæmme af at det bliver dyrt for samfundet. Fra Atassut mener vi derimod, at det er allervigtigst at sørge for, at vores farvande, som er grundlaget for vores vigtigste erhverv, og selvfølgelig også vores luft, ikke tager skade, siger Siverth K. Heilmann.

Siumut er også med på, at HFO skal udfases.

Men:

- Det bliver selvfølgelig vanskeligt at udfase bunkerolien med det samme, da mange af vores skibe bruger den. Det er umuligt at stoppe brugen med det samme, siger Siumuts Jens Danielsen.

LÆS OGSÅ Der skal laves en klar lovgivning om HFO

LÆS OGSÅ Der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser af HFO

Hos Partii Naleraq har man dog en mere pragmatisk tilgang til spørgsmålet:

- Det er udmærket, at der i takt med udviklingen er en målsætning i hele verden om at nedtrappe brugen af tung olie bunkerolie, siger medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq Jens Napaattooq, der dog understreger, at partiet bakker op om Naalakkersuisuts udmelding om, at de først vil undersøger konsekvenser, før de tager stilling til en eventuel forbud af bunkerolien.

Nunatta Qitornai er grundliggende ikke imod brug af tung olie. Men partiet vil være med til at diskutere, at der lægges en grænse for brug af HFO.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt