Knuth: Selvstyret ændrer Grønlandsudvalget

Marcus Knuth lover at lytte til IA og peger på, at situationen i Grønlandsudvalget er et anden, efter Grønland har fået Selvstyre
Foto © : Marcus Knuth
Skrevet af Ivik Kristiansen
11. juli 2015 12:50

Den nye formand for Folketingets Grønlandsudvalg kan godt forstå den grønlandske kritik om, at der nu sidder en dansker på den traditionelt grønlandsk besatte formandspost.

Men han understreger, at de emner som udvalget har diskuteret siden selvstyrets indførelse i 2009, er fælles anliggender, såsom udenrigspolitik og forsvars- og sikkerhedspolitik.

Læs også Aaja raser over danske partier

- Lokale grønlandske beslutninger er jo overdraget til Selvstyret. Så det er jo et andet udvalg, som vi har i dag end i 2009, hvor man diskuterede flere lokale emner i grønlandsudvalget. Og dermed kan jeg godt se en ræson i, at man måske skiftes til at have posten.

- Men det er jo vigtigt for mig, at næstformanden er en grønlandsk valgt person, og jeg vil jo gøre alt, hvad jeg kan for at få det bedst mulige samarbejde til at køre, siger den nye formand i Folketingets Grønlandsudvalg, Marcus Knuth, der tilføjer, at han ikke har haft en finger med i processen, der i fik ham på formandsposten.

 

IA kritiserer skarpt

Valget på en dansk formand har været hårdt kritiseret og bland andet kaldt 'formynderisk' af IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, der ellers havde muligheden for selv at sætte sig på formandsposten. Men blå blok krævede, at hun skulle stemme blankt i danske indenrigspolitiske anliggender.

Det var en pris, som Aaja Chemnitz Larsen ikke var villig til at betale.

Læs også IA i Folketinget: Tilliden til Siumut er brudt

- Det er jo reelt at sælge sit mandat. Vi er jo mandater på lige linje med alle andre folketingsmedlemmer, siger Aaja Chemnitz Larsen.

 

Det politiske spil

Siden faldt formandsposten altså på Venstres Marcus Knuth.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ser ikke noget galt i processen. Overfor Politiken.dk fortæller han, at Venstre var parat til at ofre formandsskabet, hvis de kunne sikre, at IA ikke stemmer som oppositionen.

Men Aaja Chemnitz Larsen er bekymret for, at Grønlandsudvalget bliver svækket, når en dansk formand skal sætte dagsorden.

 

Lover at indvolvere alle

Marcus Knuth lover dog at inddrage de to grønlandske folketingsmedlemmer, før han som formand skal sætte noget på dagsordenen.

- Udvalget tager jo beslutninger i fælleskab, men når vi skal se på, hvad er det for nogle ting, som vi skal have på dagsordenen, så vil jeg selvfølgelig involvere dem. Det er helt naturligt.

- Jeg håber at være en meget objektiv formand, som driver en dagsorden, som i høj grad kommer fra Grønland, lyder det fra Marcus Knuth.

Thule og erhverv i fokus

Han fortæller også om, hvilke punkter som han personligt gerne vil arbejde med.

- Der er forskellige ting som Thuleområdet for eksempel. Men jeg vil umiddelbart sige, at erhvervssamarbejdet er noget, som vi skal kigge på. Hvad kan Danmark gøre for at styrke blandt andet adgangen for kapital til for eksempel grønlandske firmaer, så vi kan skabe flere arbejdspladser og øge indkomsten på grønlandske virksomheder.

- Det vil umiddelbart være noget, som jeg tror vi skal sætte fokus på. Men i høj skal det være præget af de to grønlandskvalgte repræsentanter, siger den nye formand i Folketingets Grønlandsudvalg, Marcus Knuth