Knud Kristiansen håber, at mobiltelefoniet kan sættes fri til næste årFoto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut.

Knud: Der skal flere analyser til før vi fortsætter liberalisering

Naalakkersuisoq Knud Kristiansen vil analysere, om det er en god idé at liberalisere mobiltelefoni. Tele-Post og Siumuts Anders Olsen bakker op.

Vi har bør undersøge, hvilke konsekvenser en liberalisering af mobiltelefoni vil få, før vi tager næste skridt i tele-liberaliseringen.

Det mente Knud Kristiansen (A), Anders Olsen (S) og Tele-Post i gårsdagens Qulaarpaa, hvor teleliberaliseringen var til debat. De ens meldinger kommer efter, at der i år har været store problemer med at liberalisere bredbånd til tiden.

Tele-Post formåede igen ikke at blive klar til aftalt tid d. 1. april, og det affødte massiv kritik fra politikere og de øvrige teleoperatører, der gerne vil ind i på markedet.

Læs også Politikere raser mod Tele-Post

Vi skal vide, om det kan betale sig
Fungerende direktør i Tele-Post Steen Montgomery-Andersen opfordrede til, at man analyserer mobilnettet, før man kaster sig ud i yderligere tiltag.

- Det er rigtig vigtigt, at vi får lavet analyserne. Det skal også være en samfundmæssig økonomisk fordel, at man laver en liberalisering. Det er altså vigtigt at vide, hvad man gør, fordi man ikke kan køre tingene tilbage. Det er meget svært at køre tingene tilbage, når man først har taget beslutningen.

Der er ikke lavet konkrete konsekvensvurderinger ved liberalisering af internet og mobiltelefoni i Grønland. Det har flere eksperter kritiseret.

Stor forvirring om liberalisering
Den manglende viden om liberaliseringens effekter har blandt andet været med til at skabe stor usikkerhed om bredbåndsliberaliseringen, der er blevet forsinket flere gange.

Læs også Jens-Erik Kirkegaard tvivler på billigere internet i fremtiden

Tidligere Naalakkersuisoq for Råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard (S) har åbent efterlyst analyser af konsekvenserne ved liberalisering. Han får opbakning fra sin partikollega i Inatsisartut, Anders Olsen. Han mangler også viden på området.

- Vi er enige med Jens-Erik Kirkegaard. Grundlæggende synes vi dog, at man har gjort det godt nok. Vi synes, at der mangler analyser af konsekvenserne. Det gør, at vi ikke har et beslutningsgrundlag fra Siumuts side, siger Anders Olsen.

Knud: Analyser meget vigtige
Mobilnettet er det helt store skridt på vej mod et totalt frit telemarked. Når det er på plads, kan de nye udbydere nemlig tilbyde 4G-dækning til hele landet.

Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur, Knud Kristiansen (A) sætter nu en undersøgelse igang.

- Det der er vigtigt med hensyn til mobildata, det er de samfundsmæssig økonomiske analyser, siger han.

Læs også Naalakkersuisut kendte til mulig Tele-forsinkelse

Satser på fri mobiltelefoni til næste år
Når undersøgelsen er på plads, vil det vise sig, om Tele-Post får lov til at gøre sig liberaliseringsklar -  noget der tager omkring 12 måneder.

Knud Kristiansen håber, at mobiltelefoniet kan sættes fri til næste år.

- Analyserne vil være ret store. Den tidshorisont vi har nu, er jeg næsten sikker på, at vi kan beholde, hvis Tele Post starter tidligere med analyserne, siger han.

Hos Demokraterne afviser Randi Vestergaard Evaldsen, at der skal laves flere analyser.

Læs også Knud Kristiansen afviser indgreb i Tele-Post-sag

 

 


 

Sider