KNR-valgkommentator: Skattereform er tiltrængt

Landskassen fattes penge. Derfor har jeg intet imod, at partierne inden valg til Landstinget kan blive enige om at få nedsat en skattekommission, så vi kan få styre på finanserne.Det mener KNRs valgkommentator Jakob Janussen:
15. maj 2009 15:16

-Jeg opfatter dagens partipolitiske meldinger på den måde, at landspolitikerne nu har erkendt, at vi ikke kan fortsætte med betydelige underskud i Landskassen år efter år.Og sikrer man sig ikke, at der er en 'buffer' til dårlige tider, så kan Grønland meget nemt komme alvorligt på spanden.

Jakob Janussen refererer her til Landskassens betydelige underskud, hvor der i 2008 var budgetteret med et underskud på 300 millioner kroner. Men så sent som i marts i år viste det sig, at underskuddet for 2008 i stedet bliver på 389,7 millioner kroner.Lægger vi her til Landskassen 2007-underskud på 267 milllioner kroner tales der om rigtig mange penge på den forkerte side af bundlinjen - nemlig 656,7 millioner kroner i underskud.

Et stort JA til en skattekommission, men en løftet pegefinger fra Jakob Janussen, når det gælder en kommende skattekommissions sammensætning:

- Det Landsstyre, der kommer til at nedsætte skattekommissionen må gøre sig helt klart, hvilke rammer, der skal være gældende for kommissionens arbejde. Skattesystemet bruges til at udligne imellem befolkningsgrupper. Så hvis man vil nedsætte eksempelvis indkomstskatten, må man samtidig tænke på hvilke andre skatter, der skal forhøjes.

Et skattesystem har mange grænseflader til andre samfundsområder. Det kan være sociale ydelser, boligsikringsforhold sat op mod afskrivningsregler m.v. Et skattesystem skal ses og opfattes som en helhed, slutter Jakob Janussen.