KNAPK vil byde udenlandske investorer velkommen

KNAPK vil byde udenlandske investorer velkommen, hvis de inviteres til at skyde penge ind i det grønlandske fiskeri. Det fortæller direktøren i de kystnære fiskeres organisation, der ikke frygter, at investorerne vil få for meget magt.
Foto © : KNAPK
Skrevet af Jaaku Lyberth
18. marts 2019 07:38

- Hvis det bliver resultatet, kan vi kun være tilfredse med det, siger direktør i KNAPK Tønnes Kaka Berthelsen.

I dag er der nemlig en lille gruppe af investorer i Grønland, som de kystnære fiskere kan gå til. Der er de to lokale banker og så er de store fiskeriselskaber medinvestorer i ny fiskefartøjer. 

LÆS OGSÅ GE: Fiskerikommissionen risikerer at mangle vital viden

Endelig er der også Selvstyrets Fiskeriudviklingspulje med sine årlige 14 millioner kroner. Herfra kan de kystnære fiskere søge tilskud til udskiftning af deres både.  

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet frygter Fiskerikommissionen ender i fiasko

 Men en analyse, KNAPK har lavet, viser, at de fleste mellemstore fiskeriskibe herhjemme er ved at blive gamle.

 - Den gennemsnitlige alder er meget høj, og udskiftning af den store del af fiskeriflåden er tiltrængt, så behovet er tilstede, ja, siger Tønnes Kaka Berthelsen.

Direktøren er ikke bange for, at udenlandske investorer overtager den grønlandske fiskeri.  

LÆS OGSÅ Kommission skal lave ny fiskerilov

Dertil er lovgivningen klar nok, mener han og henviser til fiskeriloven fra 1996, der netop skal være genstand for revision. 

Loven siger i dag, at fartøjer til rejefiskeri skal være 100 procent ejet af herboende borgere, og den del af lovgivningen forventer direktøren forbliver uændret.

Loven er dog lidt lempeligere, når det gælder fartøjer til andre fiskerier, da blot to tredjedele af fiskefartøjet - eller det selskab, der ejer skibet, skal være i grønlandske hænder. 

LÆS OGSÅ KNAPK ønsker også udskydelse af fiskerilov

Tønnes Kaka Berthelsen henviser derudover til erfaringerne fra den spæde start på det pelagiske fiskeri efter makrel tilbage i 2011.

Dengang måtte mange grønlandske licenshavere benytte sig af udenlandske fiskeskibe.

 - Vi må også lære af de erfaringer af det pelagiske fiskeri, og hvad andre lande har gjort, så vi frygter ikke de værste, bare vi er opmærksomme på de farer der kan være, siger direktør i KNAPK Tønnes Kaka Berthelsen.  

LÆS OGSÅ Så er sommerens makrelfiskeri skudt i gang