Kirsten Fencker: Vores strategi i Upernavik har skabt forvirring

Et større udbrud af coronavirus i Upernavik sidste måned, har ført til utryghed og frustrationer blandt folk. Efter en måned kommer Naalakkersuisut med en præcisering af, hvorfor de har handlet som de har gjort.
- Man har løbende taget test af folk med symptomer og syge. Nu præciserer vi, at vi tester borgere med alvorlige symptomer ud fra sundhedsvæsenets vurdering. Det er sundhedsvæsenet, der løbende vurderer, hvem der skal testes eller ej, Foto © : Emil Stach / Naalakkersuisut
Skrevet af Ane-Marie Petersen
08. december 2021 16:36

I sidste måned kom det frem, at der var et stort udbrud af coronavirus i Upernavik.

Og fordi smitten var så udbredt, så har myndighederne handlet anderledes i byen, end de plejer.

Sundhedsvæsenet har blandt andet stoppet med at tilbyde test af folk, så kræfterne bruges til andre der har behov for hjælp.

Men strategien har ikke været tydelig nok overfor befolkningen i Upernavik, erkender naalakkersuisoq for sundhed.

- Vores strategi har skabt forvirring, derfor kommer vi med den her præcisering, siger Kirsten L. Fencker (N), der er naalakkersuisut for sundhed.

Man kan stadig blive testet

Sundhedsvæsenet har blandt andet stoppet med at tilbyde test af folk. Nu forklarer Kirsten L. Fencker, at der bliver taget test, men kun i særlige tilfælde. 

- Man har løbende taget test af folk med symptomer og syge. Nu præciserer vi, at vi tester borgere med alvorlige symptomer ud fra sundhedsvæsenets vurdering. Det er sundhedsvæsenet, der løbende vurderer, hvem der skal testes eller ej,

Mange borgere tror, at testningen er helt stoppet. Er det korrekt forstået, at det stadig er muligt at blive testet?

- Ja. Det er som sagt sundhedsvæsenet, der vurderer, hvem der skal testes, siger Kirsten L. Fencker.

Kræfter bruges til dem der har behov for det

Blandt andet skriver Naalakkersuisut, at der er sikret test- og analysekapacitet nok til, at personer, som er alvorlig syge med et muligt behandlingsbehov for coronavirus, skal testes med det samme.

Det gør, at der også er kræfter til at behandle andre sygdomme, tilskadekomne eller behandling af kræftsyge.

Der skal desuden et såkaldt overvågningssystem i Upernaviks bygder, i samarbejde med sundhedsarbejderne.

I Upernavik tilbyder man heller ikke vaccination mod covid-19, fordi der er stor sandsynlighed for, at man kommer til at vaccinere smittede eller personer, som lige har været smittet.

Landslægen vurderer nemlig, at mindst halvdelen af Upernavik har været smittet.

- Efter en pause vil vaccinationerne blive genoptaget og der vil i begyndelsen af 2022 også blive tilbudt en 3. vaccination til alle på 18 år og ældre startende med de ældste, skriver Naalakkersuisut.