Det skal være trykt med store bogstaver: MAN MÅ IKKE STARTE PÅ NOGET, HVIS DER IKKE ER AFSAT PENGE TIL DET, siger Kim Kielsen.Foto: KNR

Kim Kielsen om fadæse: Handelsskolen og Selvstyret har begge lavet fejl

Handelsskolen har handlet forkert, men Selvstyret har også fejlet i brøler om to bacheloruddannelser, der ikke skulle være startet, erkender Kim Kielsen (S). Han vil dog ikke love, at der vil rulle hoveder i Uddannelsesdepartementet.

- Det er meget ærgerligt, men loven skal følges.

Det siger formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S) om den fadæse, der har udspillet sig mellem handelsskolen NI Nuuk og Departmentet for Uddannelse. 

Sagen kort

12 studerende blev optaget på to bacheloruddannelser på NI Nuuk i august sidste år.

Men uddannelserne blev ikke startet alligevel.

Det viste sig nemlig, at der ikke var afsat penge til uddannelserne. De var heller ikke godkendt. 

Hverken NI Nuuk eller Departementet for Uddannelse ville tage ansvaret. 

Departementet kastede bolden over til handelsskolen. Skolen havde forsømt at få udbuddet af de to uddannelser godkendt, mente departementet.

Men på handelsskolen kastede bestyrelsen bolden tilbage til departementet. Det er nemlig departementet, som ikke sørgede for at få uddannelserne på finansloven, og dermed departementets skyld, at der ikke var afsat penge til dem, mente NI Nuuk.

Bestyrelsen erkendte dog, at handelsskolen selv burde have tjekket op på, om departementet havde afsat penge, inden skolen annoncerede de to nye uddannelser.  

Advokatundersøgelsen konkluderer, at der blev foretaget fejl hos både NI Nuuks bestyrelse og i Departementet for Uddannelse.

I foråret 2019 udbød handelsskolen i Nuuk to bacheloruddannelser. Men det viste sig, at hverken Departementet for Uddannelse eller Inatsisartut havde godkendt eller afsat penge til uddannelserne.

Det betød, at uddannelserne ikke kunne starte - og 12 håbefulde studerende fik en lang næse.

 

LÆS OGSÅ Advokatundersøgelse om fadæse på handelsskole er klar - og har kostet halvanden million

En advokatundersøgelse blev sat i gang. Den har konkluderet, at der var tale om en ”sagsbehandlingsfejl. Både departementet og handelsskolen havde begået fejl ifølge undersøgelsen - og det må ikke ske igen."

Advokatundersøgelsen kostede 1.576.208,16 kroner at få lavet.

Begge parter har fejlet

Det var Formandens Departement, der satte advokatundersøgelsen i gang, efter at sagen eksploderede i medierne i august sidste år.

Og formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), støtter advokatens konklussion.

- Advokatundersøgelsen viser, at der har været fejl. Handelsskolen har lavet fejl, det har embedsmænd her i Selvstyret også. Naalakkersuisoq for uddannelse skulle havde været orienteret om sagen på et tidligere tidspunkt, siger Kim Kielsen til KNR.

LÆS OGSÅ 12 studerende fik en lang næse: Deres nye uddannelser er aflyst

Der gik næsten to måneder fra, at Departementet for Uddannelse fandt ud af, at der var sket et udbud af bacheloruddannelserne på handelsskolen, til at departementet orienterede den daværende naalakkersuisoq, Ane Lone Bagger.

Og det er en fejl, understreger Kim Kielsen.

Retningslinjer med store bogstaver

To medlemmer af Inatsisartuts uddannelsesudvalg kræver nu konsekvenser i kølvandet på brøleren. "Nogen" skal fyres, mener Doris Jensen (S).

Kim Kielsen lover at tage sagen op med resten af naalakkersuisut - men han vil ikke love fyringer, eller om nogen embedsmænd skal flyttes et andet sted hen i Selvstyret.

LÆS OGSÅ Udvalgsmedlemmer om handelsskole-fadæse: Der skal være konsekvenser

Til gengæld skal der laves klare retningslinjer i Selvstyret: 

- Det skal være trykt med store bogstaver: MAN MÅ IKKE STARTE PÅ NOGET, HVIS DER IKKE ER AFSAT PENGE TIL DET, siger Kim Kielsen.

KNR har flere gange forsøgt at få en kommentar fra handelsskolen NI Nuuk, men det har ikke været muligt. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt