Foto: KNR/Malik Brøns

Kim Kielsen afviser demonstranter: I har stemt - vi har prioriteret

Kim Kielsen afviser klagerne fra gårsdagens demonstranter. Det er borgerne, der selv har valgt os, afgifterne skal forbedre sundheden, og det forbedrer økonomien, siger han.

Onsdag var borgere igen på gaden i frustration over Naalakkersuisut, den nye finanslov og afgifterne på slik, sukker og cigaretter.

Naammaleqaaq - Nok er nok, lød det igen fra demonstranterne i Nuuk uden for Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Demonstranter vendte ryggen til Kim Kielsen

Men formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, tog kritikken med ro, da han samme aften var i Qanorooq. Han respekterer borgernes ret til at demonstrere, men:

- Man skal huske, at det er borgerne, der demokratisk har stemt. De der blev stemt ind har med et flertal besluttet, hvordan Naalakkersuisut skal arbejde. Og dermed er koalitionen blevet etableret.

Sukker og cigaretter er folks eget valg

Demonstranterne mener, at Naalakkersuisut prioriterer forkert og sætter børnene og de svageste i samfundet bagerst. De forhøjede afgifter på slik, sukker og cigaretter var det, der fik bægeret til at flyde over. De rammer nemlig de svageste familier hårdest, mener demonstranterne.

LÆS OGSÅ Ekspert om demonstrationer: Kim Kielsen behøver ikke at være bange

Men selvom Kim Kielsen lytter til klagerne, så kommer det ikke til ændre afgifterne, siger han.

- Folk må selv bestemme, om de vil ryge, drikke øl eller, hvor meget sukker og hvor mange poser de vil købe. Det er deres eget valg.

Kielsen: Vi skal være sundere

Han forklarer, at Naalakkersuisut har valgt afgifterne som et tiltag for at forhindre livsstilssygdomme og overvægt, som man ser i Europa. Det vil nemlig lægge pres på sundhedsvæsnet i fremtiden og blive rigtig dyrt, siger han.

- Man kunne også have hævet skatten eller noget andet. Men vi har valgt denne løsning, hvor luksusvarer som cigaretter, alkohol og sukker bliver dyrere. Vi er nødt til at blive sundere., siger han.

Kim Kielsen mener, at det er nødvendigt, at gøre det endnu mere tydeligt, hvilke fordele, der er ved finansloven. Det vil han gøre på et pressemøde fredag.

Du kan se hele interviewet med Kim Kielsen i Qanorooq her:

Qanorooq 27.11.2019

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt