Killiliisa skal udrydde seksuelle overgreb

Kampen mod seksuelle overgreb fik i dag sin overordnede form for de næste 3,5 år. Naalakkersuisoq for social anliggender og justitsområdet, Anthon Frederiksen, præsenterede den nye strategi mod seksuelle overgreb, Killiliisa - Lad os sætte grænser.
Foto © : Naalakkersuisut
20. august 2018 17:21

Om fem år skal der ikke forekomme seksuelle overgreb blandt 15-29 årige og årgang 2022 skal være en overgrebsfri årgang. Det er nogle af målene for strategien Killiliisa.

Socialstyrelsens koordinator for strategien, Ditte Enemark Sølbeck, forklarer her:

- Hovedformålet er, at vi skal nedbringe antallet af seksuelle overgreb her Grønland. Samtidig skal vi sikre, at der kommer noget bedre rådgivning, bedre støtte og bedre behandling til alle borgere, der på en eller anden måde er berørt af seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut præsenterer ny strategi mod seksuelle overgreb

Selve strategien er bygget op om seks forskellige temaer, som forebyggelse og tværfagligt samarbejde, og her er foreslået 48 forskellige indsatser.

Information, forebyggelse, tværfagligt samarbejde, ofre og pårørende, lokalsamfundet og personer med seksuel krænkende adfærd.

Inden for temaerne er foreslået 48 forskellige indsatser.

LÆS OGSÅ Kunstner: Politikerne har ansvaret for kampen mod seksuelle overgreb

Det er blandt andet forpligtende samarbejdsaftaler mellem myndighederne, styrket samarbejde mellem sundhedsområdet og politiet ved undersøgelser, offerrådgivning, bedre opsporing af børn, der er udsat for overgreb og behandlingstilbud til personer med seksuel krænkende adfærd.

Der har tidligere været strategier eller kampagner mod seksuelle overgreb, for eksempel NAKUUSAs Ullut Tamaasa eller Naalakkersuisuts handlingsplan om senfølger af overgreb.

Ifølge Ditte Enemark Sølbeck har der ofte været fokus på brandslukning, hvilket også har været nødvendigt. Men denne gang, forsøger man med en mere helhedsorienteret strategi.

LÆS OGSÅ Nakuusa lancerer ny kampagne mod seksuelle overgreb

- Hvis vi skal det her problem til livs, så bliver vi nødt til at tænke det lidt anderledes og gå hele vejen rundt. Tænke forebyggelse fra starten af, opfølgning bagefter, indtænke personer med seksuel krænkende adfær, så de også får behandling for eksempel, siger hun.

Arbejdet med hvilke konkrete indsatser, der skal sættes igang begynder i dag og fortsætter i hele strategiens periode fra 2018 til 2022.