Kielsens udmelding får ikke Kruse til at ryste på hånden

Kim Kielsen foreslog i sin åbningstale, at der fiskeriet efter hellefisk skal reguleres, inden det er for sent. Naalakkersuisoq for området er dog ikke parat til at ændre ret meget.
Skrevet af Nûno Isbosethsen
25. september 2017 16:27

Det er blevet konstateret flere gange i 2017, at fiskeriet efter hellefisk i Diskobugten går den forkerte vej. På den baggrund foreslår formand for naalakkersuisut, at området bliver revurderet:

- Når fiskerimønstret og kapaciteten ændrer sig så væsentligt, som det sker i Diskobugten, er det Naalakkersuisuts pligt at overveje en ny regulering i området, og generelt i fiskeriet om nødvendigt, sagde Kielsen i sin åbningstale i Inatsisartut fredag.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Kristian Kruse, understreger dog, at en eventuel regulering af fiskeriet ikke vil betyde færre kvoter.

- Mit budskab er at der ikke vil ske ændringer i uddelingen af kvoter, men det som gælder her er, at der må ske tilpasninger i fiskeriet efter hellefisk, hvor der må ske stramninger gennem dialog og fælles forståelse, siger han til KNR.

Upernavik, Uummannaq og Diskobugten har en samlet kvote på 27.200 tons, mens den biologiske rådgivning anbefalede en kvote på 19.200 tons for de tre regioner.

Naalakkersuisoq for fiskeri har flere gange tidligere udtalt, at biologernes anbefalinger ikke vil blive fulgt.

Mandag spurgte KNR endnu engang Karl Kristian Kruse, om han fastholder sit nej til at nedsætte kvoterne på hellefisk efter Kielsens udmelding. Til det spørgsmål svarede Kruse:

- Hvis debatten får den drejning, så vil jeg deltage, men jeg forventer at forsvare min beslutning.

Hvad hvis Kim Kielsen skulle foreslå, at vi følger biologernes anbefalinger?

- Jeg forventer ikke, at det vil få fuld politisk opbakning, lyder det fra Kruse.

KNR har efterfølgende talt med Kim Kielsen, der meddeler, at det er nu er op til Karl Kristian Kruse som ansvarlig naalakkersuisoq at finde en måde at regulere fiskeriet. Det betyder ikke nødvendigvis, at der skal skæres i kvoterne, siger Kielsen.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at de tre regioner har en fået kvote på 9200 tons i alt, mens biologerne anbefalede 8000 tons. Det var en fejl. De rigtige tal fremgår af artiklen.