Kielsen vil regulere Kruses kvoter

Det skal genovervejes, hvordan vi udnytter hellefisken, siger Kim Kielsen i sin åbningstale ved efterårssamlingen. Med den udtalelse, siger han det modsatte af Naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse, der har afvist, at ændre på kvoterne i det skrantende hellefiskefiskeri i Nordgrønland.
Foto © : KNR
23. september 2017 16:23

- Når fiskerimønstret og kapaciteten ændrer sig så væsentligt, som det sker i diskobugten, er det Naalakkersuisuts pligt at overveje en ny regulering på området.

sagde Kim Kielsen om hellefiskefiskeriet i sin tale ved åbningen af årets efterårssamling.

Og det er altså nye toner fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Kruse blæser på kvote-anbefalinger

Så sent som i mandags, sagde Naalakkersuisoq for fangst og fiskeri i Qanorooq, at han ikke vil ændre på kvoterne i hellefiskefiskeriet.

- Jeg har for nyligt sagt, at jeg ikke regner med at sænke kvoten... Så den sænkes ikke? Nej, sagde Karl Kristian Kruse.

De seneste måneder har tal for indhandling af hellefisk i især Diskoområdet vist, at fiskerne indhandler langt færre hellefisk i år end sidste år.

LÆS OGSÅ Nordgrønlands hellefisk risikerer kollaps

I august sagde formanden for KNAPK, Henrik Sandgreen til Sermitsiaq, at der skal findes en en hurtig løsning på at fangsterne er faldet så drastisk.

I talen kom Kim Kielsen også ind på at reguleringen af fangst på lomvier skal ændres, så der også kan være lomviebestande til jagt for kommende generationer.

LÆS OGSÅ Advarer mod lomvie-jagt

Også her er det nye toner fra Naalakkersuisut. I januar indførte Naalakkersuisut forårsjagt på lomvier på trods af at naturinstituttet advarede mod at det ville betyde tilbagegang for de i forvejen pressede lomviekolonierne i Upernavikområdet.