Kielsen forsvarer den sociale indsats i finansloven

Mens den danske stat skal bidrage med 80 millioner kroner over fire år til udsatte børn, bliver Naalakkersuisuts bidrag en fjerdedel af det danske.
Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen måtte selv møde op og forsvare finansloven og Naalakkersuisut, da tusindvis for anden gang demonstrerede i Nuuks gader 27. november. Foto © : KNR/Malik Brøns
05. december 2019 06:07

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen inviterede mandag til pressemøde. Her var hans budskab, at den voldsomt kritiserede finanslov ikke er så slem, som onde tunger har gjort den til.

Spørgsmålene på pressemødet kredsede blandt andet omkring Selvstyrets indsats på det sociale område i Tasiilaq, som har været årets helt store politiske sag.

Mens den danske stat har afsat i alt 80 millioner over fire år til at forbedre området, så bliver Naalakkersuisuts bidrag en fjerdedel af det danske bidrag.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut har øremærket op til 7,5 millioner til udsatte børn

- Her har Danmark afsat 80 millioner kroner til de næste fire år. Vi har også forhøjet beløbet, så vi sammen i Rigsfællesskabet har afsat 100 millioner kroner i alt, siger Kim Kielsen.

Selvstyrets bidrag over de næste fire år bliver altså 20 millioner kroner.

Naalakkersuisut har ellers tidligere oplyst, at der årligt kunne sættes op mod 7,5 millioner kroner af til området - altså 30 millioner kroner over fire år, men det ser altså ikke ud til at blive til noget.

Reservekontoen

Finansdepartementet oplyser, at det grønlandske bidrag kommer fra en reservekonto, hvor der står 7,5 millioner kroner, og der bliver pengene stående, indtil Naalakkersuisut har lavet en aftale med Danmark om, hvordan den fælles indsats skal se ud i virkeligheden.

Pengene på reservekontoen er dog også øremærket både naturkatastrofer og til at oprette en international forskningsinstitution. Der er med andre ord rigeligt at fordele de 7,5 millioner kroner ud på.

Hvorfor Selvstyrets bidrag ikke er højere, begrunder Kim Kielsen med, at myndighederne i forvejen gør meget på socialområdet, og at man som enkeltperson også må tage ansvar.

- I forhold til børneområdet arbejder myndighederne meget. Men vi må selv som enkeltpersoner også gøre mere. Det kan ikke accepteres, at der er så mange børn, som bliver anbragt udenfor hjemmet, siger Kim Kielsen.