Foto: Nauja Møller/KNR

PITUFFIK Kielsen afviser Inuit Ataqatigiits advokat-kritik

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), tager nu til genmæle over for Inuit Ataqatigiit og kritiserer oppositionspartiet for at gøre sig klogere end både den advokat, der har udredt forløbet af den mistede servicekontrakt i Pituffik, og Advokatnævnet.

Inuit Ataqatigiit har sidste år blandt andet kritiseret, at advokat Ole Spiermann fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle i København, som Selvstyret har hyret til at udarbejde advokatredegørelsen, ikke var uvildig. Og i sidste uge gentog det store oppositionsparti kritikken, da advokatredegørelsen kom til offentlighedens kendskab.

Men formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, afviser stadig kritikken.

- Der, synes jeg, igen, det må stå for IA’s regning, at de skal gøre sig klogere end Advokatrådet om uvildighed, fastslår Kim Kielsen over for KNR.

Læs også Qujaukitsoq freder embedsmænd

Allerede sidste år har formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen i et svar på et paragraf 37-spørgsmål fra IA svaret, at "Det er endvidere min opfattelse, at den udpegede advokat ikke står i et sådant fast klientforhold til Selvstyret, at undersøgelsen ikke kan betegnes som uvildig".

Men heller ikke undersøgelsens kommissorium, der beskriver, hvad det er, advokaten skal undersøge, og hvem der skal indgå i den, er IA's formand Sara Olsvig tilfreds med:

- Vi har hele tiden krævet, at der skulle laves en uvildig undersøgelse, hvor det er nogen udefra, der laver kommissoriet. I denne her rapport er det jo Naalakkersuisut selv, der har lavet kommissoriet og har bedt om lige præcis, hvad der skal undersøges, siger Sara Olsvig.

Læs også Kielsen ser fremad

Læs også Partierne er utilfredse med Pituffikforløbet

IA’s formand mener ligeledes, at hele sagen om servicekontrakten i Pituffik, der gik til et amerikanskejet selskab for snuden af dansk/grønlandske ansøgere skal gå om:

- Jeg mener ikke, denne her sag er slut. Det er en meget, meget stor sag for Grønland, og vi skal have gransket præcist, hvad der er gået galt. Vi kan så se i denne her rapport en del af de ting, der er gået galt. Noget af det vidste vi jo i forvejen. Men det politiske ansvar, synes jeg, ikke er til at tage fejl af, lyder det fra oppositionspartiets formand.

Kim Kielsen står stadig uforstående over for kritikken.

- Hvad er det for noget, der skal yderligere undersøges. Hvad er det for nogen sider af sagen, der ikke er blevet belyst. Det mangler jeg at få svar på. Men hvis jeg bliver pålagt det fra Inatsisartuts side, skal vi selvfølgelig undersøge det, fastslår Naalakkersuisuts formand.

Læs også Transparency: Formandens SMS'er bør registreres for eftertiden

Men IA fastholder, at formand Kim Kielsen og det siddende Naalakkersuisut bliver nødt til at tage et politisk ansvar på sig.

- Der sidder stadigvæk ministre, som på det her tidspunkt også var ministre – blandt andre den nuværende udenrigsminister (Vittus Qujaukitsoq, red.). Og nu må man komme frem og tage ansvaret.

Læs også IA: Aleqa kan ikke løbe fra ansvaret

- Et ansvar forsvinder jo ikke, fordi man har fået en ny regering eller nye mennesker på posterne, fastslår Sara Olsvig.

Men Kim Kielsen afviser kritikken og glæder sig over, at advokatredegørelsen om den fejlslagne sagsbehandling af servicekontrakten på Pituffik frikender det siddende Naalakkersuisut.

 - Vi har fulgt advokatredegørelsens anbefalinger, og nu skal vi videre.

- Vi har undersøgt vores del af sagen og (set på, red.), hvordan vi skal undgå at komme i lignende situationer. Vi skal videre og vi skal have løst de forskellige problemer, som vi har i samfundet, slutter Kim Kielsen.

Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontraktGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl