Nye tal afslører: Katastrofen i Diskobugten fortsætter

Nye tal fra GFLK afslører, at sommerens historier om drastisk nedgang i hellefiskefiskeriet ikke var en enlig svale. De negative tendenser fortsætter.
Foto: Carsten Egevang
Skrevet af Kenneth Elkjær
14. september 2017 16:34

Det er ikke sjovt at leve af at fiske efter hellefisk i Diskobugten i øjeblikket. Efter flere år med opgangstider må fiskerne nu sande, at meget tyder på, at tendensen går den anden vej.

Seneste tal fra GFLK viser, at jollefiskerne fra det kystnære fiskeri kun har indhandlet 2115 tons af årets kvote på 4100 tons frem til slutningen af august. Til sammenligning havde jollefiskerne indhandlet 3672 tons i samme periode sidste år.

Det er altså et fald på mere end 1500 tons, som de mange jollefiskere i Diskobugten har oplevet indtil videre.

Dermed fortsætter den negative tendens i fiskeriet i Diskobugten.

LÆS OGSÅ Nordgrønlands hellefisk risikerer kollaps

Forvaltningsområderne Uummannaq og Upernavik har også oplevet nedgang i indhandlingen af hellefisk, men ikke i samme omfang som i Diskobugten, oplyser GFLK.

I løbet af sommeren kunne vi her på KNR og Sermitsiaq fortælle om problemerne i Diskobugten. Krisen kan mærkes i både kommune- og landskasse, hvor man kan mærke, at der kommer færre indtægter fra afgift på fisk.

Men hvor er fiskene blevet af? Det er der stor uenighed om blandt parterne.

Direktør for sammenslutningen af kystnære fiskere og fangere, SQAPK, mener, at det store fald skydes vandets temperatur i området.

- Det skyldes primært, at havtemperaturen har ændret sig. Temperaturen er steget, og det har gjort, at hellefisk og fugle har flyttet sig, siger Erik Lange fra SQAPK.

Den forklaring giver Naturinstituttet dog ikke meget for.

- Hellefiskene er både langt nord- og sydpå, så selvom at vandtemperaturen ændrer sig en grad eller to, så tror jeg ikke, at det er det, som virkeligt påvirker bestandene, siger Rasmus Nygaard fra instituttet til KNR.

Instituttet har tidligere udtalt, at de færre fangstmængder formentlig skyldes at bestanden er blevet mindre. De senere år har kvoten for fiskeri af den indenskærs hellefisk overskredet de biologiske anbefalinger fra Naturinstituttet.

LÆS OGSÅ Hellefiske-krise kan mærkes i kommunekassen

LÆS OGSÅ Uenighed om årsagen til færre hellefisk