I 2019 fik Neqi lidt over 100 tons grønlandske kartofler ind. Forventningen er, tallet kommer til at ligge på nogenlunde samme niveau i år.

Kartoffelaftale på plads

En aftale mellem virksomheden Neqi og tre butikskæder skal forbedre leveringen af grønlandske kartofler til landets butikker.

Den sydgrønlandske fødevarevirksomhed Neqi har indgået en aftale med butikskæderne Pilersuisoq, Brugseni og Pisiffik om den fremadrettede levering af kartofler til butikkerne.

Med aftalen ligger der nu en plan for, hvor store mængder kartofler butikkerne skal have og hvornår. Dermed kan butikkerne skrue ned for behovet for danske kartofler i perioden fra september til december.

-  Vi garanterer en mængde til hver af dem, og så kan de så skrue ned for de danske kartofler i den periode. Så er vi sikre på, at vi får kartoflerne ud til de grønlandske forbrugere, når de er friske, siger fabrikschef i Neqi Ole Vestergaard.

LÆS OGSÅ Vellykket høst: Dobbelt så mange kartofler i år

Hidtil har Neqi ikke på forhånd kunne garantere mængderne af kartoflerne til butikskæderne. Og så har der manglet en tæt koordinering om, hvornår de grønlandske kartofler er tilgængelige. Det har betydet, at butikkerne har været nødsaget til at købe kartofler fra Danmark, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

100 tons kartofler

Aftalen med de tre butikskæder gælder for butikkerne i hele landet, men:

- Der er selvfølgelig nogle af de helt fjerne byer, som har lidt problemer med, at vi kan få tingene derop, siger Ole Vestergaard.

I 2019 fik Neqi lidt over 100 tons grønlandske kartofler ind, og det vil formentlig ligge på samme niveau i år, vurderer Ole Vestergaard,

Med aftalen forventer han dog, at der kommer lidt flere grønlandske kartofler i butikkerne i år. 

For at udnytte kartoffelhøsten mere optimalt arbejder virksomheden desuden videre på at finde en løsning på kartofler med mindre skader, som for eksempel kan blive brugt til til chips.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt