Demokraternes Justus Hansen var mødeleder onsdag, da punkt 99 blev fjernet fra dagsordenen. Arkivfoto. Foto: KNR // Aannguaq Reimer-Johansen

Karl Frederik Danielsen undgår mistillidsvotum

I midten af oktober sagde Pele Broberg fra Partii Naleraq, at han ville stille et mistillidsvotum mod naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen senest 12. november i Inatsisartut. Men det er ikke sket.

Både tirsdag og onsdag i denne uge undgik naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), et forventet mistillidsvotum. Punkterne på dagsordenen, hvor et mistillidsvotum kunne været stillet, blev nemlig udskudt eller fjernet fra dagsordenen.

Partii Naleraq har ikke tillid til Karl Frederik Danielsen, fordi han efter partiets vurdering har fremsat urigtige og forskellige oplysninger om lufthavnspakken til udvalg i Inatsisartut og til pressen.

LÆS OGSÅ Naleraq: Vi har mistillid til Karl Frederik Danielsen

Men medlemmerne af Inatsisartut kan kun fremsætte et mistillidsvotum, når emnet behandles i salen. Pele Broberg oplyser, at truslen om et mistillidsvotum ikke blev ført ud i livet tirsdag, fordi punktet, hvor mistilliden kunne være blevet stillet, blev udskudt.

Naleraq har mistillid i flere sager

Lufthavnspakken er dog ikke det eneste område, hvor Naleraq er utilfreds med Karl Frederik Danielsens håndtering af information, understreger Pele broberg.

- Et andet punkt er deres manglende håndtering af servicekontrakterne og de modstridende oplysninger, de er kommet med lige siden ud over lufthavnspakken, siger Pele Broberg.

Onsdag 13. november lå punkt 99 på dagsordenen - et forslag fra Samarbejdspartiets Tillie Martinussen, som handler om servicekontrakterne. Dermed var der lagt op til, at Karl Frederik Danielsen skulle på talerstolen og Broberg og Partii Naleraq ville komme med et mistillidsvotum.

Men heller ikke denne gang skete det. For Tillie Martinussens punkt blev fjernet fra dagsordenen i sidste øjeblik, fordi Tillie Martinussen ikke var til stede i salen.

Hverken Tillie Martinussen, Pele Broberg eller Muté Bourup Egede (IA) kan dog forstå, hvordan punktet kunne fjernes på den måde.

Punktet blev rykket frem på dagsordenen

Situationen var, at punktet inden blev trukket af Siumut, så dagsordenen blev rykket frem uden varsel. Når den slags sker, er det ifølge oppositions partierne kotyme, at man giver de forskellige parter tid til at vende tilbage til salen inden næste punkt på dagsordenen.

Men på trods af at Pele Broberg lavede tegn til mødelederen om at få en kort pause, fortsatte mødet, og Tillie Martinussens punkt 99 blev fjernet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen forholder sig ikke til kritik

- Det er jo sådan, man gør for at få fat i de folk, der skal have en chance for at deltage. Det var det næstsidste punkt på dagen, og vi var forud for tiden, så vi kunne se, at vi havde masser af tid til en pause. Men det valgte man så desværre ikke at gøre.

Også Tillie Martinussen undrer sig over, at der ikke kunne findes tid til en pause, når man som medlem har mulighed for at bede om en ved fremsættelse af et nyt punkt.

- Det beder Pele Brober faktisk om, fordi han kan se, at jeg ikke er i salen. Jeg er gået for et øjeblik forinden. Men mødelederen overhøre ham og trak mit punkt.

Det var en hurtig beslutning

Mødelederen, som var Justus Hansen (D), mener dog ikke, at der nødvendigvis var god tid, for man kan ikke forudse, hvor lang tid folk vil bruge på deres indlæg. Adspurgt om hvorfor han ikke valgte at holde en pause, så forslagsstiller og andre kunne komme tilbage på plads, svarer han:

- Jeg var i den situation, at jeg skulle tage en hurtig beslutning, og den beslutning blev, at jeg gik videre i dagsordenen, siger Justus Hansen.

Han påpeger, at man kan klage til formandskabet for Inatsisartut, hvis man er utilfreds med mødelederens beslutning.

LÆS OGSÅ Forvirringen er total: Svarede ja – men mente nej

Muté Bourup Egede var heller ikke til stede i salen, da punktet blev trukket. Han var gået ud for at få frokost, da han også forventede, at der var tid inden behandlingen af punkt 99. Heller ikke han har tidligere oplevet, at et punkt bliver fjernet fra dagsordenen på den måde.

18. november har Partii Naleraq en ny mulighed for at stille et mistillidsvotum, når endnu et punkt om lufthavnspakken skal behandles i Inatsisartut.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt