Det skal ikke være normalt, at sådan noget sker, siger Kalistat Lund om det massive strømsvigt i Nuuk. Arkivfoto.Foto: Naalakkersuisut

Kalistat Lund vil granske nedbrud: Jeg forstår utilfredsheden

Det skal ikke være normalt, at sådan noget sker, siger Kalistat Lund, der er naalakkersuisoq for energi. Strømmen i Nuuk har været massivt udfordret siden mandag aften.

Omkring 18 timer. 

Så lang tid tog det, før strømmen var genetableret i hele Nuuk, efter at den forsvandt sent mandag aften. 

Onsdag morgen var den dog gal igen i store dele af hovedstaden, der i løbet af formiddagen igen var helt mørklagt. 

Ud på eftermiddagen er strømmen tilbage, men det selvstyreejede forsyningsselskab Nukissiorfiit fortæller, at der er risiko for, at det går ud igen. Forløbet har skabt frustration hos folk i Nuuk. 

Kalistat Lund (IA), der er naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø vil nu granske hele situationen og finde de fejl, der ligger bag:

- Jeg forstår godt, at mange er utilfredse med situationen. Det skal ikke være normalt, at sådan noget sker. Jeg er også vidende om, at der må ske store ting på det område, siger naalakkersuisoq.

- Når denne situation er ovre, og dagligdagen er tilbage, må vi, politikerne, myndighederne og ansvarlige, mødes og granske, hvorfor der skete det, der skete, siger han.

Det er første gang, at naalakkersuisoq udtaler sig, efter det massive nedbrud. 

Tidligere på dagen udsendte Siumut en pressemeddelelse, hvor partiet blandt andet kritiserede, at Naalakkersuisut ikke har været synlige under forløbet.

En kombination af strøm

Onsdag eftermiddag oplyser Nukissiorfiit, at der er forbindelse til vandkraftværket i Buksefjorden, selvom der fortsat er fejl på linjen ind til værket. 

For at sikre, at Nuuk har strøm, bliver der derfor brugt en kombination af elektricitet fra vandkraftværket og nødanlægget, der er knyttet til byen.

Kaspar Mondrup, der er direktør i Nukissiorfiit har tidligere på dagen fortalt, at nedbruddet sandsynligvis skyldes, at to kabler har ramt hinanden. 

LÆS OGSÅ Siumut savner Naalakkersuisut under strømafbrydelse

Det skal have skabt en stor gnist, som har betydet, at vandkraftværket kortsluttede. I går blev det ellers meldt ud, at det formentlig var en kabelbrud, der havde startet nedbruddet.

I morgen vil tre ansatte fra Nukissiorfiit tage ud med Arktisk Kommando i en helikopter for at se, om de kan lokalisere problemet.

Lige nu er et område inde i bunden af Kobbefjorden under mistanke. 

Finder man fejlen på kablerne, så vurderer Nukissiorfiit, at det kan tage alt mellem en halv dag til flere uger, før at er tilbage ved det gamle.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Nuuks el afhænger af gammelt nødkraftværk

Naalakkersuisoq vil også bruge anledningen til at sikre, at et lignende nedbrud eller ikke sker i andre dele af landet.

- Jeg vil kræve at få alle informationer udleveret, og så vil jeg tage initiativ til at sikre forsyningssikkerheden - ikke alene i Nuuk men på hele kysten - og undersøge hvilke handlemuligheder, der er ved nedbrud, siger Kalistat Lund.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl