Kalaallit Airports om smittetilfælde: Arbejdet står stille, indtil vi ved mere

Seks personer, som arbejder i lufthavnsbyggeriet, er smittet med corona. Alle medarbejdere er i karantæne.
- Lige i dag står arbejdet stille. Munck Gruppen arbejder med myndighederne i forhold til test, siger administrerende direktør Jens Lauridsen. Foto © : Kalaallit Airports
Skrevet af Malik Brøns
02. juni 2021 11:43

Der er stille på den ellers så travle og bumlende arbejdsplads ved lufthavnsbyggeriet i Nuuk.

Her bliver der normalt sprængt dynamit, og store maskiner kører rundt dag og nat. Men på grund af seks smittetilfælde blandt de ansatte, står det hele stille.

Det siger administrerende direktør i Kalaallit Airports, Jens Lauridsen.

- Lige i dag står arbejdet stille. Munck Gruppen arbejder med myndighederne i forhold til test, og hvad de næste skridt skal være, siger han.

LÆS OGSÅ Den smittede i Nuuk arbejder på lufthavnsbyggeriet 

Det er Kalaallit Airports, som har ansvaret for hele lufthavnsprojektet. Det er også Kalaallit Airports, som har givet entreprenørvirksomheden Munck Gruppen opgaven med at anlægge en helt ny landingsbane i Nuuk.

Og det er i Munck Gruppen, at seks medarbejdere er smittet med corona.  

De bor i en camp ved lufthavnen. 

- De ansatte er i campen allesammen, og der er mig bekendt ikke nogen, der er alvorlig syge. De opholder sig i campen og overholder de forholdsregler, der er udstukket af myndighederne i forhold til at håndtere situationen, fortæller Jens Lauridsen.

- Man har i hvert fald isoleret alle dem, som det er vurderet skal være isolerede.

Seks smittet på arbejdspladsen

Sidste uge blev to personer testet positive i forbindelse med deres femdagestest. Begge havde været i karantæne siden de ankom, og de arbejdede begge to i lufthavnsbyggeriet.

Dagen efter blev der fundet en anden smittet fra lufthavnsbyggeriet. Vedkommende havde været i landet i seks uger og landslæge Henrik L. Hansen vurderede, at personen ikke var blevet smittet af de to andre. Der var altså ingen, der anede, hvor personen var blevet smittet henne - ud over at det var sket i Nuuk. 

 

Foto © : KNR

Foto: Munck Gruppens camp ved lufthavnen.

Derfor var der mulighed for smittespredning i hele hovedstaden, og i fredags lukkede Naalakkersuisut midlertidigt Nuuk. Al transport ud af hovedstaden blev stoppet, barer, restauranter, sportshaller og koncerter blev lukket til og med mandag. Alle skulle bære mundbind i butikker og busser.

LÆS OGSÅ Restriktionerne fjernes igen efter midnat: Ingen nye smittet

Og alle ansatte i Munck Gruppen røg i karantæne og blev massetestet.

Der er stadig karantæne i campen - men Nuuk er åbnet igen.

Lørdag kom det frem, at yderligere tre personer fra lufthavnsbyggeriet er smittet med covid-19. Dermed er der i alt seks smittede.

- Det absolut vigtigste er, at der kommer fuldt styr på smittespredningen. Vi arbejder på at komme til en normal hverdag igen. Det er dér hvor fokus ligger, siger Jens Lauridsen.

- Om det i givet fald må have konsekvenser, det må man drøfte med entreprenøren, men alt deres fokus er på at få styr på den her situation, siger Jens Lauridsen.

Kan arbejdet først komme i gang igen, når de smittede er raske?

- Der må jeg være dig svar skyldig. Det er en koordinering, der foregår direkte med myndighederne og Munck Gruppen. Det er noget, der løbende bliver diskuteret.

Hvad betyder det for lufthavnsbyggeriet?

- Her og nu er det selvfølgelig ærgerligt, at man har været nødt til at lukke campen og arbejdspladsen. Især fordi vejret er særdeles godt lige nu, så de kunne havde lavet en masse. Det er selvfølgelig ærgerligt.

- På den lange bane skal man huske, at det her er et projekt, som strækker sig over flere år. Det vil ikke nødvendigvis give sig det store udslag på den lange bane, siger Jens Lauridsen.