Royal Arctic Line: Jysk flytning kan give millioner til samfundet

Hvis Royal Arctic Line fremover sejler fra Aarhus i stedet for Aalborg, så åbner det for muligheder for at flytte arbejdspladser fra Danmark til Grønland. Det er en af konklusionerne i en rapport, som det selvstyreejede rederi har udarbejdet.
Foto © : RAL
Skrevet af Jonas Fievé
28. juni 2017 11:19
Versionist Connie Fontain

Danmark får i dag gavn af, at fisk og skaldyr bliver videreforarbejdet i landet. Tilbage i 2013 eksporterede Grønland således for 2,9 milliarder, mens man i Danmark tjente omkring 300 millioner kroner på en videre eksport af grønlandsk fisk og skaldyr til verdensmarkedet.

LÆS OGSÅ RAL flytter fragt til Aarhus

Ifølge RAL vil hele denne omsætning ikke komme Grønland til gode, men rederiet regner med, at det kan give en gevinst for det grønlandsk samfund på 80 millioner om året, hvis man fremover begynder at sejle til Aarhus i stedet for Aalborg, som man gør i dag.

En mere direkte eksport betyder, at varerne transporteres hele vejen i den samme container, og skal kun flyttes fra skib til skib alt efter, hvor i verden det skal hen.

LÆS OGSÅ Aarhus lokker med bedre eksportmuligheder

Fra den midtjyske havn er der langt flere afgange til udlandet, og det betyder ifølge Royal Arctic Line, at det bliver lettere at eksporte mere direkte fra Grønland uden at varerne skal omlastes i Aalborg og transporteres i lastbil til en større havn.

Det betyder ifølge RAL, at man kan flytte processen med at forarbejde fisk og skaldyr her til landet, og dermed skulle det grønlandske samfund få flere arbejdspladser og flere indtægter.