Justus Hansen: Sæt pant på cigaretter

Justus Hansen fra Demokraterne foreslår at undersøge fordele og ulemper ved at indføre pant på cigaretter. Hvis forslaget bliver godkendt af Inatsisartut, skal undersøgelsen ligge klar til næste efterårssamling.

Justus Hansen fra Demokraterne er træt af at se rygernes cigaretskodder flyde og ude i naturen. Det er ikke et kønt syn, og det påvirker miljøet mere end man tror, mener han.

- Cigaretfiltre indeholder en form for plast, som er langsomt nedbrydelig. De udgør en væsentlig kilde til forurening af vores have med mikro-plast, som ender i maverne på fisk og fugle, skriver han i sit forslag.

Derfor foreslår han at sætte pant på cigaretskod, ligesom vi kender det fra flasker.

LÆS OGSÅ Vi ryger mindre men drikker mere sodavand

- Måske kunne man gøre det per stykke cigaretskod eller eventuelt per kilo eller lignende, og at man indleverer det til et kommunalt affaldscenter, som vil tage sig af det. Jeg ved også, at det kan være administrativt tungt, men man er nødt til at gøre noget ved problemet, siger han til KNR.

Og han mener, at systemet skal betales af rygerne selv. Nemlig ved at hæve afgiften på cigaretter. Men hvor meget?

- Måske 10 kroner eller 20 kroner, jeg vil bare have, at Naalakkersuisut får en holdning til det her, som vi i Inatsisartut kan debattere, siger Justus Hansen.

Børn og fattige der samler skodder op

Naalakkersuisut er bekymret for, at indførsel af et pantsystem vil betyde, at børn og mindre bemidlede begynder at samle skodderne op, skriver Kim Kielsen i hans svarnotat til forslaget.

Han foreslår i stedet at gå efter roden af problemet, nemlig at fokusere på at der generelt er et problem med skrald og affald.

LÆS OGSÅ Over halvdelen af borgerne er rygere

Derfor ønsker Naalakkersuisut, at ændre forslaget til, at man ikke kun undersøger pantsystemet, men at man også undersøger, om der eventuelt er andre tiltag, som kan reducere mængden af cigaretskodder på gaden og naturen.

De andre partier er interesseret i forslaget, men mener at det mangler at blive yderligere diskuteret. Derfor har Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq og Demokraterne stemt for at henvise det til viderebehandling i frednings- og miljøudvalget i Inatsisartut.

Stort skodproblem

Hos Inuit Ataqatigiit er man grundlæggende enig med Justus Hansen. Partiet mener, at vi her i landet har et stort skodproblem. Derfor finder Inuit Ataqatigiit forslaget relevant, men er også enig med Naalakkersuisuts ændringsforslag således at man til næste efterårssamling kan få undersøgt både pantsystemet og andre eventuelle tiltag.

Det samme mener Partii Naleraqs Jens Napaattooq, men han er bekymret for, at man giver Selvstyret for meget ansvar for folks affald. 

- Vi kan ikke bare lægge ansvaret på Selvstyret, vi skal skabe forståelse og ansvar hos den enkelte borger, siger Jens Napaattooq fra Partii Naleraq i hans ordførerindlæg om forslaget.

Atassuts Siverth K. Heilmann er også en anelse skeptis. 

- Da jeg læste forslaget, begyndte jeg at forestille mig børn, der går rundt og samler skodder for at returnere dem. Det scenarie vil jeg ikke se, siger han. 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt