Justus Hansen foretrækker familien frem for en plads i Inatsisartut

Justus Hansen fra Tasiilaq stod til at kunne indtræde i Inatsisartut som afløser for Jens B. Frederiksen, men valgte at takke nej af familiemæssige årsager. De enorme afstande i Grønland gør det stort set umuligt for yngre mennesker fra Østkysten at sidde i Inatsisartut.
Skrevet af Peter Troelsen
29. januar 2014 10:11

Afstanden fra Tasiilaq og de mildest talt besværlige transportbetingelser har gjort, at Justus Hansen har valgt at sige nej til en plads i landets lovgivende forsamling. Han ville ikke byde familien at være væk flere måneder i træk.

-Jeg har valgt familien frem for den politiske karriere. Det har været et svært valg, men familien er det vigtigste for mig. Sidst jeg sad i Inatsisartut var det så langt fra problemfrit i forhold til familien, og det vil jeg ikke opleve endnu engang, fortæller Justus Hansen til knr.gl.

Generelt er det mest ældre mennesker uden børn, der er folkevalgte i landets yderdistrikter, og det kan godt være skadeligt for demokratiet. Hvis man er folkevalgt og bosat fx i Tasiilaq, er man nødsaget til at være hjemmefra i flere måneder i træk, når der er samlinger i Inatsisartut på grund af afstanden og de dårlige transportmuligheder.

-Jeg kunne sikkert godt finde ud af at få en bolig i hovedstaden, men jeg elsker Tasiilaq og min familie har hele deres netværk der. Dem kan jeg ikke bare rykke op med rode, fordi jeg har politiske ambitioner. Derfor har jeg fravalgt landspolitik og tilvalgt min familie og min hjemegn, siger Justus Hansen.