Prognose: Julivejret bliver mere ustabilt

Sneen smeltede og varmen kom tidligere i år end sædvanligt. Men det ser ud til, at varmen måske ikke vil vare ved henover sommeren.
Junimåned har været varm flere steder - blandt andet i Nuuk. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
23. juni 2019 11:48

Der har allerede været sommervejr i Nuuk ligesom andre steder på kysten. Sneen smeltede tidligt, og der har været godt vejr.

- Allerede i begyndelsen af maj kunne man mærke, at været var stabilt. Og der har været varmere end sidste år. Der var koldt helt indtil juni sidste år, siger Svend Heilmann fra Maniitsoq, der er fisker og fanger.

Og det har været gunstigt for erhvervsfiskerne og fangerne, at sommervejret kom tidligere i år end sædvanligt.

LÆS OGSÅ Billede fra Grønland vækker opsigt verden over

- Vi har ikke ligget meget vejrfast. Det er rigtig dejligt, fortæller Svend Heilmann. Men juli kan blive anderledes.

- Det ser ud som, at det desværre bliver lidt mere ustabilt i juli måned, end I har haft det her i juni, siger Lisette Grenbom, der er meteorolog i DMI.

Og det formoder Svend Heilmann også.

- Det kan være, siden varmen kom tidligt, at der kan komme regn og sydlig vind i juli og august også tidligere. Det ved jeg ikke, det bliver spændende, siger han.

August kan blive lun

Og Svend Heilmanns forudsigelser kan sagtens gå hen og ramme plet.

- Juli måned vil måske være lidt mere præget af lidt regn og lidt lavtryk, siger Lisette Grenbom og hun fortæller samtidigt, at de foreløbige vejrprognoser for august viser, at der vil være højtryk i landet, hvorfor det muligvis vil være tørrere og mere solrigt vejr nogle steder.

- Der er i hvert fald tendenser i prognoserne til, at det skal være tørt og varmt ovre på østsiden i august måned, siger Lisette Grenbom.

Men erhvervsfisker- og fangeren fra Vestgrønland håber, at det gode vejr vil forblive et stykke tid endnu.

- Denne måned har føltes som juli. Regnen og den sydlige vind plejer at komme, når rensdyrsæsonen begynder. Jeg ved ikke, hvordan det bliver i år. Jeg ved ikke, om det starter tidligere. Lad os håbe, at det forbliver som nu lidt endnu, siger Svend Heilmann.