Julelys giver større el-regning

Julen koster mange penge når der skal købes bløde og hårde julegaver. Der skal også være noget godt til ganen og til hygge. Og en af julens faste udgifter er el-regningen, der tager himmelflugt. Se Nukissiorfiits sparetips og tal på vores el-forbrug.
Skrevet af Per Andersen
06. december 2011 08:26

Der blev brugt næsten15 millioner kroner på el i Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq alene i december sidste år, og forbruget falder næppe i år. Og det høje el-forbrug skyldes især de mange julelys, der bliver tændt første advent og antallet af lysende juledekorationer stiger i takt med julen nærmer sig.

Tal fra Nukissiorfiit viser at Sisimiut med godt 6.000 indbyggere brugte knapt 4 millioner kroner på i december sidste år, hvor forbruget var på omkring 3,1 millioner kroner en måned tidligere. Qaqortoq brugte knapt 2 millioner kroner på el i december sidste år, hvor tallet lå på omkring 1,9 millioner kroner en måned tidligere.

Og borgerne i Nuuk, der tæller 15.000 juleglade sjæle havde et elforbrug på knapt 9,4 millioner kroner, hvor man en måned tidligere havde et forbrug på omkring 8,3 millioner.

Nukissiorfiit oplyser overfor KNR, at forbruget erfaringsmæssigt er højere den 23. end den 24. december, lillejuleaften. Når alle bager kager og andre søde sager, der er uundværlige i hjerternes fest.

Men du kan spare på el-forbruget og dermed skåne pengepungen inden den lange januar starter.

Nukissiorfiits sparetips er:
1. Sluk lyset
Sluk lyset efter dig.

2. Skift til sparepærer
Sparepærer bruger kun en fjerdedel af den strøm, som almindelige glødepærer bruger. Og så holder de oven i købet 5-15 gange længere.

3. Brug kun halogen til spotbelysning, og sluk på kontakten til transformeren
Lavvolt halogenlamper har et standby forbrug i transformeren, også når lyset er slukket. For at undgå det, skal der også slukkes for transformeren på stikkontakten.

4. Drop standby
Køb elspareskinner til din computer og dit TV. Elspareskinnerne slukker automatisk for tilsluttet udstyr, når skærm, printer, dvd-afspiller, spilkonsol mv. ikke bruges. Standby-forbruget, de små røde eller grønne lamper, udgør typisk 10-15 % af dit forbrug.

5. Køb bærbar computer og fladskærm. De bruger typisk kun halvt så meget el, som stationære computere og gamle skærme.

6. Fyld maskinerne
Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt, før du tænder, og vask ved lavere temperaturer. Drop kogevasken. En kulørvask kan klares på 30° C.  

7. Brug tørresnoren
Giv tørretumbleren en pause, og brug tørresnoren. Skal du bruge tørretumbleren, så sørg for, at vasketøjet forinden er centrifugeret så effektivt som muligt.

8. Hold styr på temperaturen
Hold øje med temperaturen i dit køleskab og din fryser. Jo koldere der er, jo større er elforbruget. Den korrekte temperatur er 5° C i køleskabet og -18° C i fryseren. For hver grad du sænker temperaturen, stiger elforbruget med op til 5 %.

9. Madlavning
Kog dine grøntsager med kun en smule vand, og husk at lægge låg på gryden. Du kan spare op til 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for at drukne dem. Laver du mad i ovnen, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld ovnen op og sluk for ovnen fem til ti minutter før maden er færdig.

10. Vælg A-mærket
Vælg altid A-mærkede produkter, når du skal købe hårde hvidevarer. A+ og A++ for køleskabe og frysere. A'et garanterer lavt vand- og elforbrug.

Se hvor meget du betaler pr. kilowatt forbrug i din by ved at linke til elpriserne her nedenunder.